Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Bild-Special: Busigaste BMW:n: 450 hk och manuell låda

BMW M2 CS - en dröm i kolfiber med rekordstark rak sexa

Våga vägra framhjulsdrift och automatlåda.
Nu kan trogna BMW-fans beställa M2 CS med hela 450 hk på bakhjulen.
Med manuell låda bjuder den på körglädje och 0-100 går på 4,2 sekunder.

BMW:s minsta M-modell kommer bara att byggas under ytterligare ett enda år i CS-version. Bilen görs bara i 2200 exemplar. M2 är kanske sista chansen att köpa en klassisk BMW med en rad märkestypiska attribut på en och samma gång:
• Manuell växellåda.
• Sexcylindrig motor
• Normalstor grill.
• Bakhjulsdrift
• Riktig handbroms
• Analoga mätare

Enligt förhandsspekulationer skulle bilen få drygt 400 hästkrafter, men när den nu presenteras kommer den med hela 450 hk!  Förutom en rejält effektstinn motor är karossen lättad med kolfiberförstärkt polymerplast och även reguljär kolfiber.

Hjärtat i bilen är en treliters rak sexa med dubbla turboaggregat. Toppeffekten på 450 hk kommer vid 6250 varv per minut och det maximala vridmomentet 550 Nm finns tillgängligt mellan 2350 och 5500 varv. Rödmarkeringen ligger dock först på 7600 varv. Effekten möjliggörs av variabla ventiltider och en dubbel vanos med variabla kamtider. När det gäller turboaggregaten så kyls de extra via ett oljeretursystem.

Bilen finns både med sjustegs dubbelkopplingslåda och manuell 6-växlad. Bilen klarar 0-100 på 4,0 sekunder med automaten, och växlar du själv behövs ytterligare två tiondelar.

Även avgassystemet är ett litet kapitel för sig. Det handlar om ett tvågrenat system med elektriskt kontrollerade ventiler och dubbla ändrör med graverade M-logotyper. Ljudet kan ändras via en strömbrytare på mittkonsolen.

Bilens har en sexväxlad manuell låda som standard och lådan använder kolfiber för att minska vikten och göra friktionen mindre för växlingar. Dessutom har bilen elektronik som påverkar gasen under uppväxlingar och gör växlingarna mjukare. Bilen har även en elektroniskt kontrollerad differential som kan låsas från 0 till 100 procent.

Även om M2 är en nästan 10 år gammal konstruktion i grunden så har chassit späckats med modern teknik. Bilen har numera adaptiv fjädring, och även styrningen påverkas beroende på om du väljer Sport+, sport eller comfort på fjädringen.

Bromsarna bör räcka till bra för att hejda den lilla bilens framfart. Det handlar om 400 mm ventilerade skivor i fram och 380 mm baktill. Fram sitter det sexkolvsok och bakbromsarna har fyra kolvar i oket. Som tillval finns keramiska bromsar. Bilen kommer med smidda 19-tumsfälgar som standard i dimensionen 245/35R19 fram och 265/35R19 i bak. Köparna kan välja mellan två olika färger på fälgarna: High-Gloss Jet Black  och Gold matt.

När det kommer till kolfiber så finns det i form av kolfiberförstärkt polymerplast i bland annat motorhuven, taket, bakspoilern, framsplittern och bakdiffusern. Även bakspeglarna har kolfiber i kåporna.

Interiören är i grund och botten den gamla klassiska som presenterades för nio år sedan i 1-serien, vilket innebär analoga mätare, riktiga knappar och handbromsspak mellan stolarna. I M2 CS så har BMW förstås spetsat till anrättningen. Instrumentpanel och andra detaljer är täckta av alcantara, så även ratten. Sportstolarna kommer i en kombination av svart merinoläder och alcantara, sydda med röda kontrastsömmar.

Det finns fyra färger att välja på när du beställer din M2 CS: Alpinvit, Misanoblå metallic, Black sapphire metallic och Hockenheim Silver Metallic. Bilen har världspremiär den 20 november på Los Angeles bilsalong. Svenska priser är inte klara, men räkna med en dryg miljon, baserat på vad bilen kostar i Europa.

Tycker du att vanliga M2 CS är för civiliserad har BMW och släppt en renodlad tävlingsversion vid namn M2 CS Racing som du kan se på bilderna här ovan. Det är en ren tävlingsbil och effekten är variabel mellan 280 hk och 265 hk. Senare kommer en uppgradering som tar upp effekten till 450 hk. Enligt uppgift kommer priset vara ungefär detsamma som för gatversionen. Vi har inga uppgifter om Racing-bilen är gatlegal.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com