Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Toyota gör ytterligare jättesatsning på elbilar

Utökar sin målsättning

Större
Stäng
  • Till 2030 ska Toyota ha introducerat 30 nya elbilar. Foto: Toyota
    Till 2030 ska Toyota ha introducerat 30 nya elbilar. Foto: Toyota
  • Till 2030 ska Toyota ha introducerat 30 nya elbilar. Foto: Toyota

Toyota har satt upp nya mål när det kommer till elektrifieringen av sina bilar. De tänker introducera 30 elbilar till 2030 och satsa två biljoner yen i batteriutveckling.

I oktober meddelade Toyotas avdelning i Nordamerika att 3,4 miljarder dollar, motsvarande 29,4 miljarder svenska kronor, skulle satsas i elbilar och batteriutveckling, och det inkluderar en ny batterifabrik samt nya modeller. De har även visat upp sin första renodlade elbil, bZ4x och delar plattform med Subaru Soltero.

Nu har den japanska biltillverkaren officiellt berättat att de kommer introducera 30 elbilar till 2030 (tidigare var 15 elbilar) och ska investera ytterligare 4,4 miljarder dollar för batteriproduktion.

Enligt planen så tänker Toyota globalt sälja 3,5 miljoner elbilar 2030, vilken motsvarar en tredjedel av sin försäljning globalt i dag. 2035 ska dessutom alla Lexus-bilar som säljs i Europa, Kina, och USA vara elektriska, och mängden ska vara en miljon sålda bilar. Dessutom tänker biltillverkaren utöka sin batterisatsning till två biljoner yen i stället för 1,5 som har kommunicerats ut tidigare.

Utöver denna satsning ska Toyota även fortsätta utveckla bränslecellsbilar och även renodlade vätebilar. Nyligen visade exempelvis de upp en Toyota Yaris som har en traditionell förbränningsmotor i form av en 1,6-liters turboladdad trecylindrig motor, men som drivs av vätgas.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com