Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Svensken gjorde en Ferrari-kopia i plast

Nu säljs "Ockelbo-Ferrarin" på auktion

Den har stått på ett museum i flera år. Men nu kommer snart Ockelbo-Ferrarin att få ett nytt hem.
– Den här bilen får mångas hjärtan att klappa lite fortare, även mitt eget, säger Anders Baerentsen på Ucars i Eslöv.

Många bilar har en spännande historia. Men så finns det ett fåtal med en alldeles speciell story. Den här Ockelbo-Ferrarin från 1959 är en sådan bil.
Först ska vi bara berätta att den här unika replikan är på väg att auktioneras ut, den 15 december, till utropspriset 380 000 kronor.
– Man får känslan av att det är en 50-tals Ferrarimodell som är extremt ovanlig, säger Anders Baerentsen på Ucars i Eslöv.
– En unik bil som drar ögonen till sig och får mångas hjärtan att klappa lite fortare, även mitt eget. Och bilens historia är ju en del av priset.

Se Ockelbo-Ferrarin här

Historien, ja – den är fascinerande. Den börjar med Erik ”Ockelbo-Lundgren” från Ockelbo. Han var en energisk entreprenör som jobbade jämt och sprutade av idéer. Det sägs att de få gånger han satt still var när han körde racerbil i Sverige och ute i Europa.
Tävlandet på racerbanorna gav nyttiga erfarenheter som Erik Lundgren tog vara på.
Idén att bygga en lätt plastkaross till bil fick han när hans vän Ulf Norinder i Kilafors köpte en exklusiv Ferrari 500 Mondial-54.
Erik lånade helt enkelt bilen för att gjuta av den – så att han senare kunde göra en form för tillverkning av plastkarosser. Det var början på den plast-epok som lever vidare än idag.
Just den här bilen är byggd på Alfa Romeo-delar och har en Alfa Romeo-motor.

En stor del av Ockelbo-Ferrarins samlarvärde hänger intimt ihop med namnet Ulf Norinder.
Idag har de flesta glömt bort honom, men på 60- och 70-talet var Norinder en ganska känd playboy och tävlingsförare som körde internationella sportvagnslopp (främst i Ferrari och Porsche) tillsammans med förare som Joakim Bonnier och Picko Troberg.
När Ferrari lanserade sin extrema tävlingsbil Ferrari 250 GTO var Norinder den ende svensk som fick köpa en av de få och mycket dyra bilarna. Han målade den blå och gul och tävlade med den både i Sverige och i andra länder.
Och han hade råd. Ulf Norinder var nämligen arvtagare till en framgångsrik företagarfamilj, Ahlgrens i Gävle, och ekonomiskt oberoende.
– Han var omåttligt rik och lekte med det som alla killar ville leka med, berättade vännen Picko Troberg i en SVT-dokumentär. Ulf hade den största segelbåten i Sandhamn och de finaste racerbilarna.

Ulf Norinder dog den 14 november 1978 i Monte Carlo, bara 44 år gammal.

Se Ockelbo-Ferrarin här

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com