Redaktionen tipsar

Starkt första halvår för Porsche

Uppåt för i stort sett alla siffror

Det går bra för Porsche. För första halvåret 2018 visar sportbilstillverkaren ett resultat på nästan 23 miljarder kronor. Märket bästsäljare är SUV:en Macan.

Att säga att Dr Wolfgang Porsche och de andra storägarna i Porsche skrattar hela vägen till banken är nog att ta i. Till det är Ferdinand Porsches sonson alltför lågmäld och diskret och dessutom rimligen så förmögen att pengar inte längre spelar någon roll – mer än för att uppnå resultat.

Porsche

Dr Wolfgang Porsche, styrelseordförande.

Och det gör man. Första halvåret levererade Porsche hela 130.598 bilar totalt. Inte illa av en nischtillverkare, om man nu kan kalla företaget så. Bäst av alla Porsche säljer kompakta SUV:en Macan. Vem skulle ha trott något sådant för 10-15 år sedan. Ingen slump är det heller att Porsche valde Shanghai, Kina, när man premiärvisade nya Macan för någon vecka sedan. Kina är den individuellt största marknaden för Porsche med 33.363 levererade bilar för perioden. DET hade knappast någon kunnat gissa för 10-15 år sedan. Näst största marknaden är USA med 29.421 bilar.

Största ökningen stod den 4-dörrars sportlimousinen Panamera för med 20.500 bilar – nästan dubbelt så många som för samma period i fjol. Av dem var drygt 60 procent Panamera E-Hybrid. Något som bådar gott då Porsche lanserar sin första helt elektriska sportbil Taycan nästa år.

Till glädje för alla Porsche-purister ökade även märkets ur-ikon 911 med 28 procent till 21.400 levererade bilar.

Torbjörn Lundgren
TobbeTi@outlook.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com