Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ständigt nya rekord i bilbranschen

Porsche mosar 35-årigt rekord och VW mot toppen på el

Bilen har alltid varit ett verktyg för att slå rekord, i regel för hastighet eller tid. Rekord ger prestige och säljer förhoppningsvis fler bilar.

Stundtals regnar rekorden tätt. Nyligen slog Porsche till med nytt rekord på tyska Nürburgrings ”Nordschleife” = Nordslingan. Den kallas även ”Die grüne Hölle” = Det gröna helvetet. Kärt barn har många namn. Slingan är 20,832 km lång. Verktyget var en modifierad version av den trefaldiga Le Mansvinnaren Porsche 919 Hybrid och förstås föraren Timo Bernard, själv tvåfaldig Le Mansvinnare.

Att biltillverkare strävar efter att slå olika slags rekord handlar i slutändan om att kränga fler bilar. På vägen dit känns det förstås fint rent internt att platta till sina konkurrenter. Just Nürburgrings Nordschleife är ett mycket populärt ställe om man vill förnedra sina motståndare och för vissa biltillverkare är det inbyggt i varumärkets DNA.

Porsche slog (nej, det är fel ord – förintade är bättre) det gamla slinganrekordet med 51,58 sekunder vilket i allmänna racingsammanhang kan liknas vid ett ljusår. Tiden på ”Ringen” med hybridracern stannade på 5,19.55 minuter och stora delar av motorpressen föll i trance. Liksom fansen. Och det kan man förstå. 5,19.55 innebär en snittfart på 233,8 km/h. Det är inte snabbt – det är sinnessjukt toksnabbt på den bitvis krokiga och kuperade gamla banan.

Porsche slog därmed sitt eget rekord från 28 maj 1983 (!), satt av den tyske racerföraren Stefan Bellof i en Porsche 956 C. Bellof var en ”daredevil” och grymt snabb. Körde både Formel 1 och racersportvagnar. Han klockades för tiden 6,11.13 minuter vid ett träningspass, lite sådär i förbifarten.

Opel

Också Rekord…

Dessvärre omkom den snabbe Bellof två år senare på belgiska Spa-Francorchamps just i en Porsche 956 C när han för sökte köra om Jacky Ickx efter sänkan i Eau Rouge – allmänt betraktat som ett omöjligt ställe att köra om. Båda bilarna kraschade men Bellof så illa att han avled.

Alltnog – man kan undra varför ingen slagit Bellofs rekord på 35 år och 31 dagar. En förklaring är att Formel 1 inte körs på nordslingan sedan Niki Laudas otäcka krasch 1976. En annan att det mest varit ”gatversioner” som slagit rekord och som lättare kunnat användas i marknadsföringen för just salubilarna.

En tredje förklaring att totalrekordet slogs just nu, och av Porsche, kan vara att man ville sno lite av rampljuset från Toyota som efter sju sorger och åtta bedrövelser samt åratals försök äntligen lyckades vinna Le Mans för ett par veckor sedan (Porsche deltog inte i den snabbaste LMP1-klassen.) ”Tycker ni det där var snabbt? Det HÄR är SNABBT!”

Rekordkörningar och rekordförsök har också lett till en del elände. Ett typiskt sådan var Mercedes-Benz och dåvarande Auto-Union kamp i det sena 1930-talet. Man slogs om att nå högsta genomsnittshastighet. Platsen var den nya Reichs-Autobahn A5 mellan Frankfurt och Darmstadt. Den 28 januari 1938 klappade Mercedes-Benz förare Rudolf Caracciola till med 432,7 km/h på flygande kilometern. Auto Unions förare Bernd Rosemeyer körde senare på dagen ut i ett försök att återta rekordet. Vindarna hade dock tilltagit och under en körning i cirka 400 km/h träffades Rosemeyers bil av en sidvind, bilen for av vägen och Rosemeyer omkom i kraschen.

Ett spektakulärt rekord noterade Volkswagen nyligen och det på omsusade racet mot himlen – Pikes Peak. Ett ställe som nästan är lika populärt som Nordschleife när det gäller att slå rekord och platta till konkurrenter. Bergracet mäter 19,99 km och har 156 kurvor. Dikena är liksom – djupa.

Och man gjorde det med en – elbil. Volkswagen I.D. R Pikes Peak!
Volkswagen raderade inte bara ut det gällande elbilsrekordet. Man skrotade även till den hittills totalbästa tiden (satt av Sebastian Loeb – inte i en elbil) med tiden 7,57.148 minuter. Det var 16 sekunder snabbare än Loebs tid från 2013.
Bilen ifråga hade 680 hk, elektroniskt styrd fyrhjulsdrift och drevs med litiumjonbatterier. Den kördes av tidigare Le Mans-vinnaren Romain Dumas och bilen med det lite omständliga namnet, I.D. R Pikes Peak, liknar en Le Mans-racer fast med fyra gånger för stor bakvinge. Elbilar är en del av framtiden och Volkswagens rekord är ett statement i den högre skolan.

Men för att återgå till Porsche och Nordschleife. Tidigare i år tog man sin nya värsting 911 GT3 RS till Nürburgring och slog där rekordet för gatlegala bilar med tiden 6,56.4 minuter med fabriksföraren Kévin Estre bakom ratten. Gatbilen i fråga har en 4,0-liters boxersexa på 520 hk. Det vill säga en bil som vem som helst (nåja) kan köpa. Passande nog var den grön och passade därmed fint in i Die grüne Hölle.

Handsken är kastad – vem tar upp den?

Torbjörn Lundgren
TobbeTi@outlook.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com