Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Solcellsbilen Lightyear One tillverkas i Finland

Räckvidd på 71 mil enligt WLTP

Större
Stäng
  • Foto: Lightyear.
    Foto: Lightyear.
  • Foto: Lightyear.

Valmet Automotive, som bland annat har byggt Saab-bilar, får ansvaret att bygga den spännande nederländska elbilen. 

Nederländska Lightyear har tillkännagivit att Valmet Automotive ska bygga dess elbil Lightyear One. 

Det var för två år sedan som prototypen Lightyear One visades upp för första gången och det fanns ett ambitiöst mål när det kommer till räckvidden. Då sade det nederländska företaget att de siktade på en räckvidd på 72,5 mil enligt WLTP.  Nyligen lyckades en prototyp köra 71 mil på en enda laddning på 60 kWh. 

Fordonets solceller täcker en total yta av fem kvadratmeter, vilket bidrar med 3,45 kWh. På en timme kan solpanelerna ladda batteriet tillräckligt så att bilen når ytterligare 1,2 mil. Laddar du en timme med snabbladdare kan man lägga till en räckvidd på 57 mil, eller 20,9 mil med 22 kW-laddare. 

Prototypen Lightyear One

Prototypen Lightyear One. Foto: Lightyear

LÄS MER: Kritik nya kilometerskatten: ”Sämst i världen”

Bilen har fyra elmotorer och därmed fyrhjulsdrift. Dock är inte acceleration huvudfokus, accelerationen 0-100 km/h går på mindre än tio sekunder. 

Företaget säger att urvalsprocessen tog över ett år, och de har landat i att välja det finska företaget som produktionspartner. Anledningen till att de valde Valmet Automotive är att företaget har varit involverat i olika elbilsprojekt i mer än tio års tid. 

Valmet har bland annat byggt stadsbilen Think som tillverkades mellan 2009 och 2010, samt Fisker Karma som tillverkades mellan 2011 och 2012. Utöver detta har de även en egen produktionslinje för batterier. Förutom elbilar har de byggt över 1,7 miljoner fordon för Mercedes-Benz, Saab och Porsches räkning. 

Produktionen av Light Year One startar nästa sommar i Nystad, men de första prototyperna börjar byggas redan i januari 2022. 

LÄS ÄVEN: Varannan vill köpa elbil – så kontrollerar du skicket

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com