Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Sbarro Windhawk var kung Khalids ökenskepp

Schweizisk galning fick unikt uppdrag.

Sexhjulsdrift och hydrauliskt höjbara stolar hörde till höjdpunkterna när Saudiarabiens kung skulle ut på falkjakt.

Schweizaren Franco Sbarro har genom åren gjort sig känd för sina spektakulära utställningsbilar och hans namn har nästan blivit synonymt med Genèvesalongen. Men det var inte med showbilar det började, utan med riktiga bilar som sådana som du och jag kunde köpa.

I början av sjuttiotalet handlade det om replikor av klassiska vagnar som Lola T70, Mercedes-Benz 540K och Bugatti typ 41 Royale. Sedan började det klia i fingrarna och Sbarro började rita egna bilar. Sbarro Tiger var en vidareutveckling av T70-konceptet, medan Stash mer liknade Ferrari 308 GT4.

Och så lanserades förstås Sbarro Windhound, en terrängbil baserad på den då alldeles nya Mercedes-Benz G-klass, fast till skillnad från dåtidens spartanska Mercedestraktor var Windhound smäckfull av krämig lyx och hade en 6,9 liter stor V8 under huven.

Sbarro

Och dörrar från Fiat 131.

Hemma i sitt palats satt Kung Khalid av Saudiarabien och tänkte att den där schweiziska vinthunden, den skulle vara perfekt för helgens falkjakt. Närmare bestämt hela veckans falkjakt, för till skillnad från sin föregångare Faisal var Khalid inte en monark som lät sig syltas in i politiken i onödan. Sin tid vid makten spenderades inte på tronen utan i öknen.

Så kom det sig att Franco Sbarro fick en beställning från Riyadh någon gång 1979. Kung Khalid hade förstås ett par, små önskemål om sin bil – om den kunde vara lite vräkigare än vanligt vore det bra, kanske ett extra hjulpar eller så, liksom några anpassningar till själva fågelflaxandet skulle sitta fint.

Sbarro skred till verket och byggde en bil med dubbla takluckor och hydrauliskt höjbara säten, så att man kan skjuta småviltet direkt från bilen. Han kallade den Windhawk och ett kylskåp där bak kunde härbärgera köttstycken åt jaktfalkarna, så att de inte skulle behöva åka hem hungriga. Och, självklart, ett extra hjulpar så att man inte skulle fastna med fyra hjul i ökensanden.

Sexhjulsdriven G-klass innan G 63 AMG 6×6, alltså.

Med en bensintank som rymde 350 liter soppa kunde kungen stanna ute i sin sandlåda hela dagen. Tyvärr fick Khalid inte njuta särskilt länge av sin skräddarsydda bil, för på sommaren 1982 gav hans dåliga hjärta upp och Khalid ersattes av brorsan Fahd.

Han hade inte samma intresse för naturen och lät i stället bygga världens största lustjakt. Och vad som hände med världens enda Sbarro Windhawk vet vi inte, men vi kan åtminstone hoppas att den står kvar i något kungligt garage och väntar på att få släppas ut i öknen igen.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com