Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Samtliga Polestar 2 återkallas: "Ber om ursäkt"

Mjukvarufelet är "mycket säkerhetskritiskt"

Ett mjukvarufel kan göra att Polestar 2 plötsligt kan stanna helt eller tappa kraft under färd.
Nu återkallas samtliga levererade bilar.
”Jag ber om ursäkt”, skriver Polestars vd Thomas Ingenlath i ett Facebook-inlägg, i vilket han också redogör för bilens trubbiga start på marknaden.

Totalt är det 2 200 exemplar av Polestar 2 som nu återkallas. 600 av dessa ska finnas i Sverige, rapporterar Dagens industri.

Det är ett mjukvarufel i bilarna som gör att de kan tappa kraft eller till och med stanna under körning. Inga olyckor eller personskador ska ha rapporterats. Men tre incidenter ska ha skett på svenska vägar.

– Det har inte skett några olyckor eller personskador på grund av att framdrivningen fallerat. Broms, styrning och andra system fungerar som de ska, säger Polestars kommunikationschef Brent Ellis till Dagens Industri.

Brent Ellis benämner felet som ”mycket säkerhetskritiskt”. Berörda kunder ska ha informerats via mejl men även fysiska brev ska skickas ut.

Polestar informerar även att drabbade kunder kan åtgärda problemet själva om det inträffar. Detta genom att låsa bilen och sedan vänta tio minuter med att låsa upp den igen.

Den andra elbilen från svensk-kinesiska Polestar har varit efterlängtad. I såväl inhemsk som internationell press har Polestar 2 också lovordats. Jämförelserna med konkurrenten Tesla Model 3 har förstås haglat (med olika vinnare).

Men intåget av Polestar 2 har inte varit direkt felfritt. Utöver de stundande återkallelserna var bilen sen ut på marknaden med försenade leveranser. Vissa funktioner, som digital nyckel och ”over the air”-uppdateringar, saknades också vid leveranserna.

Polestars vd Thomas Ingenlath har uppmärksammat detta. I Facebook-gruppen ”Polestar 2 Sverige” har han skrivit ett långt inlägg där han också tar upp kundkontakten, som av vissa har upplevts som otillräcklig.

”Er kommunikationserfarenhet med Polestar kan ha varit långt ifrån bra. Mycket behöver förbättras och vi jobbar på det. Jag känner också till att det saknades bra, transparent information över försenade funktioner”, skriver han bland annat enligt Mestmotor som tagit en skärmdump av inlägget.

Ingenlath tar tillfället i akt att ”uppriktigt be om ursäkt” för den trubbiga start som Polestar 2 fått på marknaden.

Angående återkallelserna ger han mer eller mindre samma besked som kommunicerats ut i traditionell media.

”Er säkerhet är allra viktigast. Tack för er förståelse”, avslutar han sitt inlägg.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com