Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Polestar 2 vs Tesla Model 3 i internationell press

Så tycker världens olika motortidningar

Större
Stäng
 • Jämförelserna mellan Tesla Model 3 och Polestar 2 haglar i internationell press.
  Jämförelserna mellan Tesla Model 3 och Polestar 2 haglar i internationell press.
 • Vissa föredrar Tesla Model 3.
  Vissa föredrar Tesla Model 3.
 • Och andra motorjournalister håller Polestar 2 högre.
  Och andra motorjournalister håller Polestar 2 högre.
 • Jämförelserna mellan Tesla Model 3 och Polestar 2 haglar i internationell press.
 • Vissa föredrar Tesla Model 3.
 • Och andra motorjournalister håller Polestar 2 högre.
 • Jämförelserna mellan Tesla Model 3 och Polestar 2 haglar i internationell press.
 • Vissa föredrar Tesla Model 3.
 • Och andra motorjournalister håller Polestar 2 högre.

Elbilarnas största duell just nu är Polestar 2 mot Tesla Model 3.
I internationell motormedia är det jämt lopp mellan de båda modellerna.
Så här lyder recensionerna – och jämförelserna – världen över.

I förra veckan kom de första europeiska leveranserna av Polestar 2. Sture Stensson fick då ta emot den första ordern på denna sida jordklotet.

Modellen är en solklar utmanare till Tesla Model 3. Och jämför man recensionerna världen över är det jämnt lopp. Vissa förespråkar den amerikanska giganten medan andra vurmar för den svensk-kinesiska uppstickaren.

Top Gear

När brittiska Top Gear recenserar Polestar 2 får bilen ett betyg på 8/10.

I recensionen står det bland annat att bilen är den mest kompletta elektrifierade bil som pengar kan köpa, med ”superb byggkvalitet och anständig att köra”. På plusfronten nämns den vackra kabinen, den bekymmerslösa körningen, en exceptionell cool image och ”ansiktsuttrycket på Tesla-förare” när man kommer körandes i den. Å andra sidan anses Performance-paketets justerbara dämpare vara för fasta.

Avslutningsvis konstaterar Top Gear att med Polestar 2 så borde Tesla vara uppmärksamma. Det gäller även alla andra som vill ha en del av den elektrifierade framtiden.

På tal om Tesla. Deras Model 3 á la 2019 fick också 8/10 i betyg av Top Gear. Den moderna teknologin, accelerationen och styrningen fanns i deras plus-kolumn. Den långa väntelistan och att Superchargers inte längre var gratis listades som negativa inslag.

What Car?

Den brittiska motortidningen What Car? har till skillnad mot Top Gear en vinnare, om man går efter deras betygsskala. Och det är inte en polstjärna som lyser starkast, enligt dem.

Polestar 2 får 4/5 i betyg av What Car?. I recensionen skriver de att interiören har klass, att räckvidden duger och att prestandan är briljant. Samtidigt klagas det på vägljudet, vikten och begränsat utrymme för huvudet. De anser att Polestar 2 är mest logisk som företagsbil.

Tesla model 3 får samtidigt högsta betyg, 5/5, av What Car?. Bilen är löjligt snabb, resonabelt praktisk och grym att köra. Även på slitna, engelska vägar blir den aldrig obehaglig, skriver de. På minus-sidan nämner de att väghållningen inte är lika underhållande som hos de bensindrivna rivalerna, att konstruktionskvalitén kunde ha varit bättre samt att vind- och vägljud är höga vid högre hastigheter. I plus-kolumnen skrivs det att Tesla Model 3 är överraskande praktisk, dess långa uthållighet hyllas och den grymma accelerationen lyfts fram.

The Sunday Times

Tidningen som Jeremy Clarkson skriver för har en annan vinnare.

Här får Polestar 2 hela 4,5 av 5 i betyg. Olika parametrar betygsätts också. Väghållningen får högsta betyg (alltså fem stjärnor) medan design och pris betygsätts lägre (tre av fem stjärnor). I recensionen konstateras det att ”en stjärna har fötts” och att det verkligen är ett kvalitetspaket. Måhända är det ingen ”Tesla-dödare”, men det beskrivs vara ett fantastiskt alternativ till Tesla Model 3.

The Sunday Times ger samtidigt Tesla Model 3 en fyra av fem möjliga på betygsskalan. Faktum är att alla olika element (väghållning, komfort, prestanda, design, interiör, praktikalitet och pris) får just fyra av fem stjärnor. I recensionen (som förresten inte är skriven av gode Clarkson) står det att Tesla Model 3 är enkel och rolig att köra, men att den ibland kan kännas aningen stel på dåliga vägar.

Wired

Även månadsskriften Wired ger Polestar 2 ett högre betyg (9/10). Deras recensent skriver att bilen har en superb design och prestanda paketerat i en elegant simpelhet. Däremot konstateras en kortare räckvidd än konkurrenten Tesla Model 3 och att Google Assistant har sina begränsningar.

Samma tidning gav alltså Tesla Model 3 ett aningen lägre betyg: 8/10. De skriver att bilen har en ”superbils acceleration”, en acceptabel räckvidd och att mobiltelefonens koppling till bilen uppskattas. Dock saknas det fysiska kontroller för basfunktioner som vindrutetorkare och autopiloten känns för ”nannying”.

Car Magazine 

Polestar 2 beskrivs av Car Magazine som en riktig huvudrätt. Denna ”måltid”, om vi nu fortsätter på den analogin, får totalbetyget 4/5. Prestanda och ”feelgood faktorn” får fem av fem möjliga stjärnor. Deras recensent konstaterar att bilen kvalitetsmässigt är bättre än Tesla Model 3, men att man i slutändan inte kan mäta sig med den laddningsinfrastruktur som Tesla byggt upp. Allt som allt benämns Polestar 2 som en mer mogen produkt än sin amerikanska rival. Den beskrivs vara mer exklusiv och mer intelligent.

Även Tesla model 3 får 4/5 i betyg av samma tidning. Bilen benämns som en vinnare, även om den ”inte är helt perfekt”. Recensenten håller den rymliga kabinen, assistanssystemet och det långlivade batteriet högst.

Carwow

Bilsajten Carwow, som recenserar bilar på Youtube, har satt olika betyg på de båda bilarna. Enligt dem är den amerikanska modellen vinnare.

Polestar 2 får 8/10 i betyg. I korthet konstateras det att bilen ser fantastisk ut och har en superb interiör men att Tesla Model 3 känns bättre att köra samt att man kommer längre på en laddning. Recensenten menar också att Polestar 2 känns ojämn på sämre vägar.

Tesla Model 3 får 9/10 i betyg av Carwow. De många tekniska färdigheterna lovordas. Det gör även bilens snabbhet och räckvidd. På minussidan menar Carwow:s recensent att Tesla Model 3 är aningen dyr, att huvudutrymmet är begränsat och att tyska kupéer fortfarande håller högra kvalitet.

Driving Electric

Elbilssajten Driving Electric väljer också att utse Tesla Model 3 till vinnare – om man jämför deras recensioner.

I recensionen för Polestar 2, som får helhetsbetyget 4/5, står det att bilen har en grym balans mellan att vara praktisk och tillfredsställa begär. Den är rolig att köra, har en skarp design och är överlag av hög kvalitet, står det. Dock klagas det över det begränsade huvudutrymmet och att Tesla Model 3 har en längre räckvidd.

Samma skrift benämner Tesla Model 3 som en av de bästa elbilarna på marknaden – vilket belönas med högsta betyg: 5/5.  Recensenten skriver att ”bilen är enkel att leva med”, att den håller hög klass och att räckvidden håller världsklass. Däremot konstateras det att andra bilar är ”roligare att köra” och återigen klagas det över det begränsade huvudutrymmet.

Forbes

Visst, här finns ingen betygsskala att enkelt luta sig mot. Men lovorden från Forbes recensent över Polestar 2 går inte att skoja bort. Polestar har all rätt att vara oerhört stolta över vad de har skapat, står det. Rent subjektivt menar recensenten även att bilens design är bland de bästa på dagens bilmarknad.

En jämförelse med Tesla Model 3 görs givetvis. Det står då att Teslas bil säkert tilltalar tekniknördar som alltid vill ha det senaste, om inte det nästan futuristiska. Men Polestar 2 är för alla andra, eftersom det är en mer färdig produkt.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com