Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så testar du elbilens batteri

Testas och får certifikat

Undrar du hur mycket ditt bilbatteri på din elbil har försämrats? Det finns faktiskt test som mäter hur mycket degenereringen som har skett.

Det har länge varit en debatt om elbilar och räckvidd. Närmare bestämt har det varit många åsikter om räckviddsångest, men även hur länge ett batteri håller och hur fort och mycket ett batteri degenereras. Men nu kan man beställa ett batteritest från Aviloo.

I videon ovan visar Youtubern och biljournalisten Teslabjørn hur ett sådant test fungerar. Verktyget som används visar hur mycket bilbatteriet försämras över tid. Först och främst behöver man ladda bilen så att den är fulladdad. Därefter pluggas själva testet in i bilen. Datainsamlaren läggs på en lämplig plats i bilen. Sedan skickar datainsamlaren informationen om batteriet till en server och därpå analyseras det hur batteriet mår. Man får även ett certifikat från företaget som verifierar resultatet.

Max 10 procent batteri kvar – helst mindre

För att testet ska genomföras behöver man köra så länge som möjligt, tills batterinivån är nere på max tio procent, helst mindre. Bilen som testas i videon ovan är en Audi E-tron 50. Den registrerades i maj 2020. Ägaren har ofta snabbladdat bilen. För att få dess certifikat körde den 238,2 kilometer. Enligt företaget var försämringen sex procent.

Bjørn Nyland testade även ett batteritest på Hyundai Ioniq och även en Audi E-tron 55 Black Edition. Är man intresserad av att läsa mer om batteritestet kan man köra det hos Aviloo.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com