Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Rinspeed Oasis en bil för tulpanodlare

Självklart ska en bil ha en blomsterrabatt

Glöm hästkrafter, motorsång och däckskrik. Rinspeed Oasis handlar om arbetspendling, pizzakartonger och blommor.

När schweizaren Frank Rinderknecht tröttnade på att importera soltak från Amerika startade han som 24-åring företaget Rinspeed 1979. Hade omvärlden vetat vad som väntade hade herr Rinderknecht förmodligen spärrats in. För snart skulle det visa sig att han var skvatt galen.

Redan på åttiotalet började vi ana oråd.

Redan på åttiotalet började vi ana oråd.

Det började med hårt modifierade vagnar enligt åttiotalets rådande ideal. Men snart började Rinspeed producera egna konceptbilar och väckte uppmärksamhet på bilsalongerna.

Talbot-Lago? Nej, Yello Talbo.

Talbot-Lago? Nej, Yello Talbo.

Med sina sällsamma skapelser gjorde sig Frank Rinderknecht känd för att tänka utanför boxen. När resten av världen trängdes allt mer i mitten tog Rinspeed sina allra mest febriga drömmar och omsatte till verklighet.

Toppfart: 3 km/h i undervattensläge.

sQuba har en toppfart på 3 km/h i undervattensläge.

Den senaste fantasin, Rinspeed Oasis, är Frank Rinderknecht egen tolkning av hur Googles självkörande bilar borde ha sett ut om de hade haft någon humor. Som en eldriven och utsläppsfri transportbox följer den samma mall Google, men på några punkter skiljer den sig. Radikalt!

Till att börja med har den en ratt, om någon till äventyrs skulle vilja köra själv. Hjulen, både fram och bak, kan vridas så mycket att bilen kan rotera runt sig själv – så fickparkering kan ske på de minsta av platser. I vindrutan projiceras information av omgivningen, så kallad förstärkt verklighet, och ovanpå instrumentpanelen finns en blomrabatt, för den som vill ha petunior, potatis eller kanske ett litet plommonträd som kan skymma sikten.

Mer information väntas vid den officiella presentationen på elektronikmässan CES i Las Vegas i början av nästa år.

Foto: Rinspeed
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com