Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Filmen visar: Så görs nya Koenigsegg Jesko

Nya svenska hyperbilen har 1600 hk

Svenska superbilstillverkaren Koenigseggs nya modell har 1600 hk och toppar 482 km/h. Nu har Top Gear besökt fabriken – i Youtube-videon avslöjar Christian von Koenigsegg hur bilen byggs – detalj för detalj.

Koenigsegg Jesko är efterträdaren till Agera RS som svensk hyperbil med hisnande prestanda. Den nya modellen kommer att kosta närmare 30 miljoner kronor och ska tillverkas i 125 exemplar.

Nyligen släppte Koenigsegg in Top Gear Magazine till fabrikens heligaste där Jesko byggs. Jack Rix får en rundtur av Christian von Koenigsegg själv – och många av bilens spännande detaljer blir förklarade på ett helt nytt sätt. En enda bil tar tusentals mantimmar att bygga – till stor del för hand.

Du kan se filmen direkt i bildspelet här ovan. Top Gear får också besöka delen av fabriken där bilens kolfiberkaross skapas – ett imponerande starkt bygge för att klara den monstruösa effekten.

Bilen har en  5,0-liters twin-turbo V8 som ger 1280 hk på bensin och 1600 hk på E85 biobränsle. En ny nioväxlad låda ska se till att alla hästarna kommer till hjulen. Och väl där hålls de på plats av en ny stor spoiler som ger 1000 kg downforce. Grunddragen känns igen från Agera, men kolfiberchassit är omgjort och ger bland annat bättre benutrymme, högre takhöjd, förutom den fräckare designen.

Bilen är namngiven efter Jesko von Koenigsegg, fader till grundaren och koncernchefen, Christian von Koenigsegg. Jesko von Koenigsegg var en viktig person hos Koenigsegg Automotive under uppstarten. Hans affärshjälp hjälpte företaget genom de första svåra åren. Nu hyllas han med en ny hypermodell – något han inte hade en aning om i förväg.

– När man är i chocktillstånd tänker man inte. Man bara känner. Men det är klart att jag blev väldigt glad och hedrad. Det värmer, berättar han för Automotor & sport.

I en film på Youtube avslöjar Jesko von Koenigsegg att filmen ”Flåklypa Grand Prix” varit en inspirationskälla för hans son: – När vi lämnade bion sa Christian: Pappa, en sån bil vill jag bygga. Det blev någonting ännu bättre. Koenigsegg Jesko med 1600 hk.

Jesko drivs av en nyutvecklad V8 med dubbelturbo på 1280 hk (1600 hk på E85). Kärnan i den nyutvecklade motorn är världens lättaste V8-vevaxel som bara väger 12,5 kilo, vilket gör att Jesko kan producera mer kraft, med större effektivitet, samtidigt som man kan varva 8500 rpm. Även kolvarna är superlätta och väger bara 290 gram.

Även växellådan är svensk hightech.  Koenigsegg Light Speed Transmission (LST) med nio växlar sägs vara ett stort steg framåt. LST består av nio växlar framåt och multidisc-kopplingar och är ultralätt. Växlingarna ska gå rekordsnabbt. Styrsystemet ska också vara något alldeles extra och se till att accelerationen går rekordfort.

Koenigsegg lovar också att Jesko ska ha ett chassi som gör att den lämnar andra superbilar i skamvrån. Jesko använder en helt ny monocoque som är 40 mm längre och 22 mm högre, vilket möjliggör mer benutrymme, takhöjd, en rymligare kupé och bättre sikt.

Jesko har över 1000 kilo downforce för att undvika att bilen lättar från vägen i extrema farter och skarpa kurvor. Men framförallt har designen uppdaterats rejält.

– Trots att Agera visade sig vara ett monster, fanns det en enkelhet och ödmjukhet i designen, något som speglar karaktären hos både Koenigsegg som företag och vår grundare Christian von Koenigsegg. Denna design finns också i Jesko. Det är både ödmjukt och aggressivt, men inte argt, säger chefdesigner Joahim Nordwall.

Koenigsegg Jesko har en aerodynamik utformad med ett mål i åtanke: prestanda. Koenigsegg konstruerade en helt ny bakvinge, nya diffusers fram och bak.  Den flygplansliknande vindrutan är ganska intakt, men ger bättre sikt.

Fakta om Koenigsegg Jesko

* Twin Turbo Aluminium V8 på 5 liter, 4 ventiler per cylinder, plana vevaxlar, dubbla överliggande kamaxlar, smörjning med torrsump.

* Kompression: 8,6: 1

* Borrning: 92 mm Slaglängd: 95,25 mm

* 1,7 bar övertryck (2,2 bar med E85)

* Total motorvikt: 189 kg

* Bensin: 955 kW (1280 hk) vid 7800 rpm, rödmarkering vid 8500 rpm.

* E85: 1195 kW (1600 hk)

* Vridmoment: 1000 Nm från 2700 till 6170 rpm

* Max vridmoment: 1500 Nm vid 5100 rpm

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com