Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så låter Koenigsegg Jeskos nya V8-motor

Film: Lyssna när hyperbilen testas i fabriken

En nyutvecklad V8-motor med dubbelturbo på 1280 hästkrafter.
Då låter det så här grymt när Koenigsegg Jesko testas i fabriken.

Koenigsegg Jesko är efterträdaren till Agera RS som svensk hyperbil med hisnande prestanda. Den nya modellen kommer att kosta närmare 30 miljoner kronor och ska tillverkas i 125 exemplar.
Att de första exemplaren är på gång och byggs för fullt har vi fått bevis på nu. I en ny film som lagts upp på Youtube syns en av mekanikerna i Ängelholm-fabriken sitta i en bil som ännu inte fått en kaross. Men motorn sitter där den ska – och låter grymt. Lyssna själv när den nyutvecklade V8:an med dubbelturbo på 1280 hästkrafter mullrar igång.

Kärnan i den nyutvecklade motorn är världens lättaste V8-vevaxel som bara väger 12,5 kilo, vilket gör att Jesko kan producera mer kraft, med större effektivitet, samtidigt som man kan varva 8500 rpm.
Även växellådan är svensk hightech. Koenigsegg Light Speed Transmission (LST) med nio växlar sägs vara ett stort steg framåt. LST består av nio växlar framåt och multidisc-kopplingar och är ultralätt. Växlingarna ska gå rekordsnabbt. Styrsystemet ska också vara något alldeles extra och se till att accelerationen går rekordfort.
Grunddragen känns igen från Agera, men kolfiberchassit är omgjort och ger bland annat bättre benutrymme, högre takhöjd, förutom den fräckare designen. Även kolvarna är superlätta och väger bara 290 gram.
En enda bil tar tusentals mantimmar att bygga – till stor del för hand.

Det var i början av mars i år som Koenigseggs nya hyperbil Jesko visades upp på Genèvesalongen för första gången. Köparna ställde sig i kö direkt och de 125 bilarna blev snabbt slutsålda.
Christian von Koenigsegg förklarade stolt:
”Den nya Koenigsegg Jesko är den modell som har den högsta produktionen vi någonsin har planerat. Att den sålde slut inom några få dagar efter att Jesko premiärvisats är en både ödmjuk och underbar bekräftelse för vilket otroligt team vi har här på Koenigsegg”, skrev han i ett pressmeddelande.

Bilen är namngiven efter Jesko von Koenigsegg, fader till grundaren och koncernchefen, Christian von Koenigsegg.
Jesko von Koenigsegg var en viktig person hos Koenigsegg Automotive under uppstarten. Hans affärshjälp hjälpte företaget genom de första svåra åren. Nu hyllas han med en ny hypermodell – något han inte hade en aning om i förväg.

Fakta om Koenigsegg Jesko

* Twin Turbo Aluminium V8 på 5 liter, 4 ventiler per cylinder, plana vevaxlar, dubbla överliggande kamaxlar, smörjning med torrsump.
* Kompression: 8,6: 1
* Borrning: 92 mm Slaglängd: 95,25 mm
* 1,7 bar övertryck (2,2 bar med E85)
* Total motorvikt: 189 kg
* Bensin: 955 kW (1280 hk) vid 7800 rpm, rödmarkering vid 8500 rpm.
* E85: 1195 kW (1600 hk)
* Max vridmoment: 1500 Nm vid 5100 rpm

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com