Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Unika bilder: Så snabb är Koenigsegg-suv:en

Konceptet som skulle sopa banan med Lamborghini Urus

Koenigsegg Parera som världens snabbaste SUV med en toppfart på 410 km/h! Konceptet och designen är framtagna av den svenske industridesignern Marcus Segerros. –Det ligger i tiden, alla superbilstillverkare släpper suv:ar nu, säger han till BytBil.

Svenska superbilstillverkaren Koenigsegg blir allt mer framgångsrik. Nyligen sålde företaget slut på nya modellen Jesko, trots en prislapp på 25 miljoner kronor per bil. Men hittills har allting handlat om tvåsitsiga hyperbilar som är lite opraktiska att använda i vardagen. Samtidigt släpper alla sportbilstillverkare suv:ar som gör braksuccé på marknaden. Efter Lamborghinis succé med Urus är både Ferrari och Aston Martin på väg att släppa super-suv:ar.

Koenigsegg har själva sagt att de inte tänker tillverka någon suv. Trots det har den oberoende svenske industridesignern Marcus Segerros tagit fram ett koncept på hur en suv från Koenigsegg skulle kunna te sig. Under tre år har han jobbat med bilen. Nu är både 3D-renderingar och tekniska detaljer klara.

– Jag började 2016 efter att Koenigsegg släppt Regera-modellen. Jag tänkte att det skulle gå att bygga en fantastisk suv på samma grundkoncept med dubbelturbo-V8 och hybriddrivlina. Det är inte en officiell Koenigseggdesign utan detta är ett projekt som visar ett förslag på vad som är möjligt för en person att åstadkomma. En djupdykning inuti en digital designstudie som tog en själ 3,5 år att skapa, berättar Marcus.

Resultatet är en klart Koenigsegg-inspirerad design –  och samtidigt skulle bilen bli världens snabbaste suv och fyrsitsiga bil om den blev verklighet.

– Den borde få ungefär samma prestanda som Koenigsegg Regera.

Det innebär en beräknad toppfart på 410 km/h, en accelaration från 0-100 på 2,7 sekunder – med fyra personer i bilen.

Bilen är 4,7 meter lång. Framdörrarna öppnas framåt på samma sätt som på de nuvarande modellerna och alla dörrar är robotiserade såsom på Regera.

Konceptbilen har pluginhybriddrift med Koenigseggs V8 men ska kunna köras kortare sträckor enbart på eldrift. För att klara de extrema krafterna i hög hastighet har bilen klaffar baktill som kan ge mer broms eller svängförmåga. Till skillnad från den tvåsitsiga hyperbilen sitter V8-motorn framtill kopplad med Koenigsegg Direct drive (KDD),

en typ av hydraulisk växellåda, som driver framhjulen. Baktill sitter två elmotorer kopplade till bakhjulen och ett batteripaket. Det ger fyrhjulsdrift och enligt konstruktören 50/50 viktförhållande.

Hittills har inte Koenigsegg visat något officiellt intresse för bilen, men kanske kan det komma att ändras. När Marcus Segerros inte arbetar med bildesign konstruerar han och designar robotar på Wemo i Värnamo.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com