Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Polestar lånar 16 miljarder av aktieägare

Volvo Cars står för hälften

Större
Stäng
  • Polestar 3. Foto: Polestar
    Polestar 3. Foto: Polestar
  • Polestar 3. Foto: Polestar

För att Polestar ska ha tillräckliga finansiella medel under nästa år har två av bolagets större aktieägare gått in med rejäla lån.

Elbilstillverkaren lånar totalt 1,6 miljarder dollar, vilket motsvarar ungefär 18 miljarder svenska kronor.

– Vi välkomnar det fortsatta stödet från våra större aktieägare i en tid då kapitalmarknaderna är volatila och oförutsägbara, säger Thomas Ingenlath, Polestars vd, i ett uttalande.

För fyra veckor sedan lanserades den senaste modellen från Polestar, i form av Polestar 3 vilket är tillverkarens första SUV.

I dagsläget rullar det omkring 70 000 Polestar-bilar på vägarna och målet är att leverera ytterligare 50 000 bilar till kunderna under året. Sedan är planen att ytterligare tre bilar ska lanseras till år 2026.

För att elbilstillverkaren ska kunna lyckas med detta krävs det förstås tillräckligt med pengar. Därför lånar Polestar nu 1,6 miljarder dollar av två aktieägare.

Volvo Cars tillhandahåller ena halvan av lånet (alltså 800 miljoner dollar) på 18 månader, med en aktiekonverteringsoption. PSD Investment, Polestars andra större aktieägare, står för ett motsvarande stöd.

– Med tillräckliga medel fram till 2023 förblir vi laserfokuserade på affärsutförande, säger Thomas Ingenlath.

I nuläget uppgår Volvo Cars ägarandel i bolaget till 48,3 procent.

”Polestar är vårt intressebolag och en viktig affärspartner, eftersom det spelar en nyckelroll i vår strategiska ambition att bli helt elektriska till 2030 och forma framtidens mobilitet”, säger Johan Ekdahl, CFO på Volvo Cars, i ett pressmeddelande.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com