Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Peugeot Fiat och Citroën anklagas för dieselfusk

Peugeot ska ge bankgaranti på 30 miljoner euro

Större
Stäng
  • Foto: Stellantis
    Foto: Stellantis
  • Foto: Stellantis

Jättekoncernen Stellantis har bråda dagar eftersom att tre av sina bilmärken har åtalats, eller ska infinna sig i en domstol i Paris.

Franska utredare har åtalat Peugeot för att ha påståtts ha lurat kunder och konsumenter med sina dieselmotorer, uppger Bloomberg. 

Peugeot, som blev en del av jättekoncernen Stellantis efter att Fiat Chrysler gick ihop med PSA-gruppen, måste betala 10 miljoner euro (cirka 100  miljoner kronor) i borgen och även ge en bankgaranti på 30 miljoner euro (302 miljoner kronor) enligt ett uttalande från Stellantis.

Åtalen kommer efter att en utredning startades 2017, bara dagar efter att Volkswagens förlikning i USA om dess användning av olaglig mjukvara som manipulerade utsläppstesten av Volkswagens dieselbilar.

Även Volkswagen och Renault har gjort uttalanden den här veckan på grund av liknande anklagelser. 

Stellantis håller på att utvärdera sina alternativ hur de ska försvara sig. Men deras problem slutar inte där. Även Citroën och Fiat Chrysler har också kallats till en domstol i Paris på grund av anklagelser om dieselfusk.

Det är inte första gången som Fiat Chrysler har problem med anklagelser om att fuska med sina dieselmotorer. Redan i oktober startades en grupptalan i Storbritannien mot dem och de kan tvingas betala 57 miljarder kronor beroende på resultatet i en rättegång. 

I Frankrike kan åklagare åtala både företag och individuella personer om det finns allvarliga ledtrådar eller handfasta bevis på involvering i brottslig aktivitet. De kan sedan besluta om de ska driva vidare fallet, eller inte. 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com