Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Orsakar hysteri: Så snabb blir nya Corvette med mittmotor

Låga priset chockar Porsche och Ferrari

Nu avslöjar Chevrolet toppfarten för nya Corvette med mittmotor. Bilen som kostar endast 550 000 kronor kommer att toppa 312 km/h i timmen – men blir långsammare med Z51 Performance-paket. Inte undra på att Corvette orsakar hysteri i USA.

Lanseringen av nya Chevrolet Corvette är en av de mest hypade på många år i USA och det har skrivits spaltkilometer om den nya bilen.  Bilen femdubblade besöken på GM:s hemsida och första årets produktion har redan sålts slut trots att fabriken Bowling Green i Kentucky går på maxfart.

Succén är så monumental att GM överväger att göra Corvette till ett eget bilmärke och även lansera en suv som konkurrerar med Porsche Cayenne.

För de som redan beställt sin Corvette kommer uppgiften om toppfart som en glad överraskning då den hittills varit okänd. Nya Corvetten toppar 312 km/h vilket är sensationellt snabbt med tanke på att prislappen i USA endast är 550 000 kronor för en basutrustad Stingray.

Bilen kan också köpas med Z51 Performancepaket som ökar motoreffekten till 503 hästkrafter från 497, men toppfarten sjunker faktiskt några kilometer till 296 km/h. Anledningen är att paketet innehåller aerodynamiska komponenter som skapar mer downforce, men höjer luftmotståndet. Det har också större bromsar och mer utrustning som väger mer.  Vi gissar att paketet inte blir lättsålt med en sådan effekt, även om toppfarten endast är av akademiskt värde.

I USA kommer demobilarna att börja anlända till handlarna sent i höst – men den som vill beställa då får räkna med leveranstid på över ett år.

En anledning till hysterin är att Corvetten kör ifrån bilar som är tre gånger så dyra. ”Den känns och ser ut som en Corvette, men går bättre än någon Corvette i historien, säger GM:s vd Mark Reuss.

Den nya modellen har mittmotor bakom sätena i stället för en frontmotor. Corvetten kostar ungefär hälften av vad en Porsche 911 gör i USA.

Nya Corvetten ser påtagligt annorlunda ut från de tidigare versionerna. Mittmotorkonstruktionen har gjort att Chevrolet har kunnat designa bilen mer som en supersportbil än tidigare. Den påminner mer om en Lamborghini, Ferrari eller McLaren än tidigare Corvetter. Några detaljer som påminner om släktskapet med de tidigare modellgenerationerna är den avsmalnande bakdelen och den spetsiga hajfronten.

Enligt Chevrolets ingengörer gör mittmotorn att bilen får radikalt bättre egenskaper och att den faktiskt kommer att gå tystare tack vare den nya setupen.

Stingray-modellen har en ny 6,2-liters V8-motor på 497 hk och 630 Nm. En åttaväxlad dubbelkopplingslåda ser till att alla hästkrafterna kommer till bakhjulen. Accelerationen upp till 100 km/h ska gå på under tre sekunder. GM anger under tre sekunder upp till 60 mp/h, vilket motsvarar 96 km/h. Det innebär att den nya basmodellen får samma prestanda som den gamla ZR1 med 785 hk hade samma prestanda.

Många sportbilstillverkare i USA kan få det svettigt nu. Nya Porsche 911 kostar nästan dubbelt så mycket som Corvette. En Audi R8 kostar tre gånger så mycket och har sämre prestanda.

Ferrari F8 Tributo och Lamborghini Huracan Evo kör sannolikt ifrån Corvette, men de kostar fyra gånger mer.

En av finesserna är att bilen går att höja så du slipper skrapa det låga chassit. Det ska göra att bilen även lämpar sig för vardagsbruk. Systemet höjer bilen med upp till fem centimeter på mindre än tre sekunder. Bilen kan programmeras in via GPS så den vet var den ska lyfta chassit för att inte skrapa i farthinder och kantstenar på din dagliga pendling. Den som någon gång ägt en sportbil vet att det här är ett problem på riktigt.

Sportbilar har vanligen nästintill obefintliga bagageutrymmen, men Chevrolet Corvette kommer med två koffertluckor. Dels ett bakre bagage, och det främre bagage där motorn satt tidigare.

För den som vill vardagsköra sin Corvette så hålls förbrukningen nere genom att V8:an på 497 hk stänger av hälften av cylindrarna när du kör försiktigt.

Chevrolet själva ser Porsche, Ferrari, McLaren och Ford GT som konkurrenter, men för själva fram att ingen av bilarna har lika bra vardagsegenskaper som Corvette.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com