Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya Volvons ljud: en gren som bryts

Volvo använder ljud från naturen - och mänskliga röster

Volvos kommande elbil XC40 Recharge kommer att låta väldigt speciellt.
Blinkers-ljudet kommer från en gren som bryts av – och ljudet på tomgång kommer från ”hummande mänskliga röster”.
– Vi plockade minst 300 pinnar i skogen utanför Volvos högkvarter innan vi var nöjda, säger Frederick Hagman, ljuddesigner på Volvo.

Elbilar får inte längre vara tysta. Det är för farligt för fotgängare och cyklister, menade EU. Så redan i fjol kom nya EU-direktiv om att alla el- och hybridbilar som säljs i Europa ska vara försedda med ett akustiskt fordonsvarningssystem (AVAS) som ska sända ut ljud när bilen är i rörelse.

Men elbilarna kan inte låta precis hur som helst utan ljudet måste vara utformat på ett visst sätt.
Ljudet bör även likna ett ljud från ett fordon av jämförbar storlek som är utrustad med en förbränningsmotor. Ljudnivån ska vara minst 56 dB (A)  – det motsvarar ljudnivån från en elektrisk tandborste. Ljudet får inte vara hur högt som helst och får inte överstiga ljudet av motsvarande bil med förbränningsmotor.

Volvo har tagit EU-kravet på allvar när man utvecklat sin nya elbil XC40 Recharge. Företaget har till och med en egen ljudavdelning där ett team arbetar med att skapa unika ”Volvo-sound”.
Tidningen Caranddriver.com har besökt Volvo och kan nu berätta om den ambitiösa processen för att ta fram speciella ljud.
Avdelningen heter Volvo Active Sound Experience och ljuddesignern Frederick Hagman spelade upp exempel på hur elbilen kommer att låta, både på när bilen står still, accelererar och backar. Men mest intressant är kanske det nya ljud som skapats när föraren ska svänga och använda sina blinkers.
Blinkerljudet kommer nämligen från en trädgren som bryts av.
– Vi åkte till en skog några mil bort och plockade massor av pinnar, runt 300 stycken. Sen spelade vi in ljudet när vi bröt av pinnarna. När vi hittat det rätta ljudet justerade vi det elektroniskt, berättar Frederick Hagman för Caranddriver.com.

Men Volvo bjuder på fler överraskningar: ljudet av en stillastående XC40 Recharge kommer ursprungligen från mänskliga röster. Det kan närmast beskrivas som en tyst kör och ska vara avslappnande – fast ljudet har modifierats elektroniskt.
När Volvon rör sig framåt låter det som ett ”hummande” och stiger i volym ända till 29 km/h. Och när bilen backar kommer ett väldigt subtilt ”elektroniskt hjärtljud i pip-form”.

Grundtanken är att Volvo inte ska skrämma gångtrafikanter och cyklister – utan att istället skapa uppmärksamhet och på så sätt undvika olyckor.

HITTA DIN VOLVO XC40 HÄR

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com