Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya BMW M4 har fler hästkrafter än beräknat

  • Foto: BMW

M-versionerna av BMW-modellerna har alltid haft många hästkrafter, men nu visar nya tester att M4 har fler än vad BMW officiellt har tillkännagivit.

Det kan vara så att BMW kan ha undanhållit hur mycket kraft motorn som finns i nya M3 och M4 generar. Motorn som driver modellerna, är en rak sexa med dubbelturbo. Båda har testats av en oberoende firma i ett dynamotest, rapporterar Motor1. 

Enligt officiella uppgifter så producerar S58-motorn 473 hästkrafter vid vevaxeln, men i själva verket genererar den sexcylindriga motorn nästan lika mycket kraft vid hjulen. Den oberoende firman IND Distribution säger att den bakhjulsdrivna M4 de testade producerade 464,92 hästkrafter. Tittar man på vridmomentet, så levererar den officiellt 550 Nm, men lyckades levererar 553 Nm under dynamotestet.

LÄS MER: BMW:n som inte är vad den ser ut som

Med tanke på att 15 procent av kraften försvinner genom drivlinan, så uppskattar IND Distribution att motorn genererar någonstans i regionerna av 547 hästkrafter och 651 Nm i vridmoment. Ska man sätta detta i perspektiv, så har den vassare M4 Competition 503 hästkrafter och 479 Nm. 

15 procentsregeln är omdebatterad och det är snarare tio procent som gäller för nyare bilar. Oavsett skulle det innebära att basmodellen av M4 skulle kraftmässigt vara i närheten av M4 Competition. Dessutom var bilen som testades av firman i sin inkörningsperiod, så den kan nog generera ännu mer kraft när den har fått köra ett par mil till. 

Dock kommer en brasklapp, och det är att ett dynamotest är inte det andra likt. Enligt Motor1 kan en ny och vassare M4 vara på gång nästa år, eventuellt med CSL-märket på sig. Samtidigt verkar BMW vara på gång med en M4 som cabriolet, och för första gången en M3 Touring. 

We arrived at Performance Eurowerks early to give the BMW M G82 its first crack (pre-break in) on their new Dynojet 424x…

Publicerat av IND Distribution Lördag 13 mars 2021

 

 

 

LÄS ÄVEN: BMW: ”Bävertänderna” är här för att stanna

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com