Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ny märkning ska underlätta för elbilar och laddhybrider

Ska bli enklare

Större
Stäng
  • Laddstolpe
    Foto: Adobe Stock
  • Foto: Adobe Stock

EU har kommit med riktlinjer om att infrastrukturen för alternativa bränslen ska byggas ut. Därför kommer nu Transportstyrelsen med en särskild märkning som ska göra det enklare att ladda bilen. 

Transportstyrelsen ställer nya krav på information om laddning för elfordon. Reglarna ska underlätta för förare vilka laddningspunkter som passar ihop med deras elbilar. Märkningen ska finnas på fordonen, i manualer och laddningspunkter. 

EU har kommit med ett direktiv om att infrastrukturen för alternativa bränslen ska byggas ut. Eftersom allt fler drivmedel kommer till marknaden, ska den som kör en bil eller annat fordon få information som är lätt att förstå och hjälper dem att tanka, eller ladda utifrån vad som är bäst för deras fordon. På så sätt minskar risken för skador på fordonet. 

– På sikt kan det förhoppningsvis också bidra till en positiv inställning till nya drivmedel med lägre växthusgasutsläpp. Det kan i sin tur underlätta omställningen och bidra till att vi når klimatmålen för transportsektorn, säger Ulrika Ågren, utredare på Transportstyrelsen.

LÄS MER: Skrällen: Volkswagen slagen av japanska rivalen – för första gången på fem år

Information som informerar om lämpliga drivmedel görs redan idag på många tankstationer, och är ett EU-krav sedan 2018. I Sverige har det tidigare funnits frivilliga initiativ, att exempelvis märka bensin 95, E85 och diesel. Nu samordnas märkningen, så att den blir lika i hela unionen. Dessutom inför märkningarna E10, B7 och XTL. 

– Det blir inga stora ändringar av den information som redan finns på bensinstationer och fordon. Den som tankar sitt fordon kommer att känna igen sig. Det nya är att nu ska också elfordon och laddningspunkter märkas, säger Ulrika Ågren.

De nya reglerna kring laddmärkning börjar gälla 20 mars 2021.

LÄS ÄVEN: Här är de populäraste bilarna på Bytbil just nu

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com