Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nästa generationens elbilar från BMW – 3-serien först ut

Lanserar ny plattform

Större
Stäng
  • BMW 3-serie touring från 2020.
    Först ut av BMW:s kommande generation elbilar är 3-serie. Foto: BMW
  • Först ut av BMW:s kommande generation elbilar är 3-serie. Foto: BMW

Om ett par år kommer nästa generationens elbilar från BMW börja lanseras, och BMW 3-serie är först ut.

I våras lanserades BMW i4, och förra året visade den tyska biltillverkaren upp BMW iX. Nästa år kommer dessutom nya i7, den elektrifierade versionen av 7-serien.

Om ett par år, 2025, ska BMW initiera tredje fasen av sin elektrifiering, och det är en ”ny modell” som sparkar i gång den. Bilen, som internt kallas NK1, kommer ha BMW:s sjätte generations elektriska drivlina, uppdaterad batteriteknik för en längre räckvidd, och snabbladdningsmöjligheter, rapporterar Autocar.

Dessutom kommer NK1 ha en lättviktskonstruktion, och en blandning av hållbara material. Om man så vill, kommer det även ett helt anpassningsbart digitalt operativsystem.

LÄS MER: BMW: ”Vi är redo för förbud mot förbränningsmotorer”

Bilen kommer baseras på en ny plattform som kallas för Neue klasse och banar väg för en helt ny generations elbilar, däribland en mängd med suvar. Dessutom kommer bilar med förbränningsmotorer baseras på samma plattform. NK1 kommer var den första bilen som baseras på den nya plattformen. Enligt Autocar kommer det vara den elektriska versionen av nästa generationens 3-serien, lite som den elektriska versionen av Porsche Macan som lanseras snart.

Neue Klasse kommer vara grunden för alla BMW-elbilar från och med 2025 och kommer stödja både, fram-, bak- och fyrhjulsdrivna versioner i kombination med olika batteripaket, hjulbas och spårbredder. Allt från 2-serien upp till BMW X7 kommer kunna byggas på plattformen.

Arkitekturen ska även stödja laddhybrider med både en frontmonterad motor och en elektrifierad bakaxel. Även bränsleceller kan bli aktuella i framtiden. Neue Klasse ska enligt planerna ersätta de nuvarande plattformarna eftersom arkitekturen även ska kunna stödja bilar med förbränningsmotorer.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com