Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Ny BMW X3-generation kommer utan iX3

Fjärde generationen X3 kommer med en ny design och ett lyxigt interiör, men den här gången utan den viktiga elektriska modellen iX3. Den kommer som en helt självständig modell.
TEXT Morten Bek FOTO PR

Om man nämner BMW X3, måste man nämna den elektriska iX3. Den nya generationen X3, som är den fjärde sedan starten 2003, är en viktig bilmodell. Men samtidigt inte, eftersom den nya X3 markerar en strikt uppdelning hos BMW, där elbilarna kommer med en helt unik design och teknik. Den nya X3 kommer därför inte som iX3, och iX3 kommer senare att ersättas av en ny SUV baserad på Neue Klasse-design och tillhörande teknologi som BMW har pratat om i flera år.

Det sker först vid ett senare tillfälle, så för stunden handlar det om den nya X3, som kommer i versioner med bensin- eller dieselmotor och som plug-in hybrid. Den nya X3 är inte helt elektrisk, men den har karaktär och en snygg interiör med mer utrymme.

Grå BMW SUV kör på en landsväg genom ett ökenliknande landskap. Beige BMW SUV kör på en landsväg omgiven av torra buskar.

Plug-in hybrid X3 30e xDrive med större batteri

Ingen av motorerna i X3 är helt ny, men överallt finns det effektivitetsförbättringar och hybridsystem. I X3 20 xDrive, basbensinversionen med 208 hk, i dieselversionen X3 20d xDrive med 197 hk och i toppmodellen med bensinmotor, X3 M50 xDrive med 398 hk, finns mildhybridsystem med 48 volt som stöd för förbränningsmotorn. Alla X3-versioner har fyrhjulsdrift som standard.

Plug-in hybrid X3 30e xDrive kommer sannolikt att vara den mest relevanta modellen, och den skiljer sig från den nuvarande plug-in hybriden på väsentliga punkter. Effekten är 299 hk mot föregångarens 292 hk, så ingen revolution där, men batteriet har vuxit i storlek, så att den elektriska räckvidden nu är upp till 90 kilometer. En solid ökning från 50 kilometer i dagens X3.

BMW-interiör med en modern design och röda accenter på instrumentbrädanSom standard kommer plug-in hybriden med en ny och ganska betydande fördel: 11 kW-laddning, vilket innebär mycket snabbare laddning än tidigare både hemma och borta. Eftersom den nya X3 är en teknisk vidareutveckling av den befintliga modellen, talar BMW om uppgraderingar till bland annat chassit. Mer precision och högre komfortnivå är standardsnack inom marknadsföringen, men i fallet X3 hoppas vi att det med komforten stämmer, eftersom X3 aldrig har varit en SUV med den mjukaste fjädringen.

X3 har varit riktigt bra när det gäller interiören. Både layout, infotainment och materialval har varit moderna, även om den nuvarande är en äldre modell. Den nya tar ett stort steg framåt. En bredformatskärm har så klart tillkommit – med infotainment med 14,9 tums pekskärm och iDrive med operativsystem i nionde generationen (och fortfarande med iDrive-vrid-tryck-hjulet) och digital instrumentpanel med 12,3 tums skärm.

Två BMW SUV , en blå och en beige, står parkerade på en väg med berg i bakgrunden.

Designen påminner i viss mån om den vi känner från den elektriska iX, där stora ytor kan kläs med ett material som liknar stickat tyg. Som standard har X3 en ny typ av klädsel, Econeer, som är tillverkad av återvunna plastmaterial. X3 blir inte den enda SUV:en i sin klass som får en uppdatering i år. Vi förväntar oss att Audi kommer att presentera en helt ny Q5 i år.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com