Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Audi E-Tron GT kommer med 925 hk

Förfinad och i högsta grad förstärkt: Audis elektriska toppmodell, E-Tron GT, har fått ett facelift och finns nu i tre varianter med upp till 925 hk. Ett större batteri ger en räckvidd på upp till 609 km.

TEXT Morten Bek FOTO PR

Den starkaste Audin någonsin. I elbilarnas era, där hästkrafter är relativt enkla att trolla fram, väcker det uppmärksamhet. De många hästkrafterna, totalt 925 stycken, finns i den faceliftade E-Tron GT, som därmed är upp till 272 hk starkare än den tidigare modellen. Det är som om Audi har tagit större delen av kraften från en S3 och lagt till den som extra effekt i E-tron GT.

En silverfärgad Audi e-tron GT parkerad framför en bergsutsikt.

Audis obestridliga elektriska toppmodell finns nu inte längre i två, utan istället i tre varianter: E-Tron GT, RS E-Tron GT och RS E-Tron GT Performance. Standardversionen E-Tron GT, som tidigare levererade mer än tillräckliga 476 hk, har fått effekten höjd med imponerande 203 hk.

Faceliftet motsvarar på flera områden det vi såg tidigare i år för Porsche Taycan. E-Tron GT och Taycan delar plattform och teknologier. Därmed har E-Tron GT också fått ett nytt och större batteri, och det finns möjlighet för ännu snabbare laddning – där man, under rätta förhållanden, kan ladda för 280 kilometers körning på bara 10 minuter.

Räckvidden är nu upp till 609 kilometer

I vårt senaste test av E-Tron GT, där vi hade RS-varianten, som med boost gav 646 hk, saknades det allt annat än kraft; det var bättre räckvidd vi behövde. Officiellt kunde batteriet med en kapacitet på 93,4 kWh ge en räckvidd på upp till 476 kilometer, och vi önskade oss mer, men trodde inte då att det fanns plats för det.

En silverfärgad Audi e-tron GT kör på en kurvig väg omgivet av träd. En silverfärgad Audi e-tron GT parkerad framför ett modernt hus.

Men det fanns det. Batteriet med högre effektivitet och större energitäthet är större, men samtidigt lättare. Kapaciteten är nu 105 kWh med en användbar kapacitet på 97 kWh, så räckvidden i basmodellen E-Tron GT är upp till 609 kilometer. Men det är minst lika mycket den nu ännu snabbare laddningen som kommer att locka kunderna.

800 volt-systemet tillät redan 270 kW, vilket var något av det snabbaste på marknaden. DC-laddkapaciteten är nu 320 kW, och Audi säger att bilen inte bara laddar snabbare vid lägre temperaturer – den håller också de maximala kW över ett bredare område. Vid en DC-laddare med rätt kapacitet, alltså minst 320 kW, kan E-Tron GT-modellerna ladda från 10-80 procent på 18 minuter.

Frontal vy av en silverfärgad Audi e-tron GT med en stad i bakgrunden

Audi har valt en helt ny luftfjädring

Det nya modellprogrammet med de tre E-Tron GT-varianterna levererar som sagt upp till 925 hk. En mycket stor ökning av effekten från tidigare. E-Tron GT levererar totalt 679 hk, och RS E-Tron GT är nu mellanmodellen med 856 hk. Den nya toppmodellen med titeln RS E-Tron GT Performance har totalt 925 hk från bilens två elmotorer. Den lägsta 0-100-tiden i familjen står naturligtvis den nya Performance för. Och det går fort. Audi lovar att 0-100 km/h tar 2,5 sekunder. En nyutvecklad luftfjädring ska ge ännu bättre komfort och dynamik.

Den yttre designen är lätt uppdaterad, och i kupén finns det en ny ratt, nya material, möjlighet till ett panoramaglastak med elektroniskt styrd avbländning och möjlighet att följa högspänningsbatteriets temperatur på instrumentpanelen, bland mycket annat.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com