Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Mercedes-AMG GT R spöar Ferrari 488 GTB på Ringen

Samtidigt sätter Volkswagen Golf GTI Clubsport S nytt rekord för framhjulsdrift

Varvtider runt Nürburgings nordslinga har blivit biltillverkarnas marknadsföring för sportbilar. Nu har både Mercedes-AMG och Volkswagen visat framfötterna.

Redan på det tidiga tjugotalet kördes tävlingar på de vindlande landsvägarna i de tyska Eifelbergen. Men, inte alldeles oväntat, kunde förarna inte hålla sig från att köra ihjäl sig på livsfarliga vägsträckningarna. Så beslutet att bygga racerbanan Nürburgring togs 1925 och i september togs det första spadtaget.

Två år senare kunde Rudolf Caracciola kamma hem den första segern någonsin på banan, i en Mercedes (på den tiden fortfarande utan vare sig Benz eller AMG). Det som var speciellt med banan, då som nu, var att den till vardags räknades som en enkelriktad, avgiftsbelagd väg.

På senare år har den 20,81 kilometer långa nordslingan, som utgör den längsta delen av den ursprungliga bansträckningen, inte bara varit ett viktigt laboratorium för biltillverkare att finna fart i nya produkter, utan varvtiderna runt banan har också blivit ett marknadsföringsvapen.

Så när den tyska sportbilstidningen Sport Auto kör Mercedes-AMG GT R hela tio sekunder snabbare runt banan än vad de lyckades göra med den synnerligen kompetenta Ferrari 488 GTB, då går ett sus genom den motorintresserade publiken.

Med tidningens testförare Christian Gebhardt bakom ratten får vi följa med på rekordvarvet och nog svettas det i handflatorna på väg upp mot Brünnchen. Varvtiden blir till slut 7.10,92, en tid som var otänkbar för en gatbil för inte särskilt många år sedan.

Samtidigt har Volkswagen också jobbat på sina varvtider och slagit rekord för framhjulsdrivna bilar. Med den baksäteslösa specialaren Golf GTI Clubsport S har man bättrat på sin tidigare toppsiffra och numera lyder den snabbaste hot hatch-tiden 7.47.19.

Det är ungefär i samma klass som Ferrari 599 GTB Fiorano, Lamborghini Murciélago och BMW M3 GTS. Som parentes kan nämnas att den gudabenådade Stefan Bellof körde ett kvalvarv runt nordslingan i en Porsche 956 på tiden 6.11.13 för massor av år sedan, ett absolut rekord som står sig än i dag.

Foto: Daimler AG
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com