Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lista: 10 bilköp som kommer att öka i värde

Investera nu och bli förmögen i morgon.

Värdeminskning brukar allt som oftast lägga sordin på dem mest glittrande bilstämning. Men vi tror att vi har vaskat fram några investeringsobjekt.

Med myndig röst brukade min far säga att bilar minsann inte är några sparbössor och försökte därmed få sin oregerlige son att besinna sig och avstå bilköp. Det gick förstås åt fanderns.

Men visst hade han rätt, för i de allra flesta fall kostar bilar fläsk att köpa och äga. Det ska tankas och försäkras och repareras och sedan dimper alla skatter ner i brevlådan. Värst av allt är dråpslaget när bilen en dag ska säljas: värdeminskningen är avsevärd och i de flesta fall den allra största posten i bilbudgeten.

Fast det finns undantag. De som köpte Audi Quattro eller BMW M3 av första generationen för tio-femton år sedan, eller en (klassisk) Alfa Romeo eller Ferrari för trettio år sedan, de kan skratta sig lyckliga i dag och torka sig med alla pengar de tjänat på värdeuppgången.

Då är frågan: vilka bilar kan vi förvänta oss ska stiga i pris i framtiden? Vi har vaskat fram tio bilar som vi tror har nått botten och kommer likt ett bra vin att klättra i värde – om man bara kunde ha hållit sig från att dricka upp det.

1. Porsche Boxster (986, 1996–2004)
Det behövs ingen doktorsexamen i nationalekonomi för att räkna ut att den första generationens Porsche Boxster kommer att öka i värde. Här fanns inte bara en trevlig och bra sportbil, utan generation 986 lyfte också upp Porsche ur det tidiga nittiotalets ekonomiska misär. En signifikant bil, helt enkelt, och nu är den som billigast.

Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG

Och investera i något större fälgar.

2. Mazda RX-8
Världens sista wankelmotor satt i den märkliga semisportbilen Mazda RX-8. Med fyra dörrar i en udda lösning där de bakre bara kunde öppnas när de främre stod på vid gavel var den nästan praktisk och körupplevelsen var en riktig smällkaramell – om den bara hade haft lite mer effekt. Ett sent, välvårdat exemplar med ratten på rätt sida kommer knappast att minska mycket i värde.

Mazda Motor Corporation

Helst då med 231-hästarsmotorn också.

3. Alfa Romeo 156
Nuförtiden vänder man sig inte efter Alfa Romeo 156, men när den kom för 20 år sedan var den en sensation. Snygga kromade dörrhandtag, utom de bakre som var dolda, och en grill som vinkade till trettiotalet hörde till designdetaljer vi dånade över. Dessutom var den en sällsamt trevlig bil att köra. Och en snygg, körglad Alfa Romeo går alltid upp i värde med åren. Just nu är de i princip gratis, så köp en hel hög och vaka över så ska du nog se att du blir förmögen så småningom.

Fiat Chrysler Automobiles

Ladda med påse kamremmar också.

4. Jaguar XK (X100, 1996–2005)
Efter den yxiga XJS var XK en lisa för ögat när den kom, vacker som en dröm och med nyutvecklade motorer som hällde ur sig hinkvis av kraft. När de gick, vilket inte alltid var fallet. Cylinderfodren var keramiskt behandlade och det kunde slitas ner med motorhaveri som följd. Men vad gör väl det, du ska ju bara spara på den i garaget tills världen insett att den egentligen är värd mycket mer än vad du gav för den.

Jaguar

Snyggare med tak än utan.

5. BMW E46 Coupé (1999–2006)
Kan du tänka dig att det var Chris Bangle som ritade den BMW 3-serie som gällde vid millennieskiftet? Nej, jag förstod väl det. Men så var det och Banglebakgrunden till trots är särskilt coupéversionen av generation E46 en särdeles lyckad design. För tillfället är den bara en lite äldre och en smula pinsam bil som helst förstörs av dagens förtappade ungdom, men snart kommer den att vara en klassiker och formfullträff när gräshopporna förstört färdigt och dragit vidare till nästa BMW-generation.

BMW AG

Så här ska en E46 se ut.

6. Volvo 850
Vad kostar en Volvo 240 Turbo i dag? En miljon? En miljard? Samma öde kommer naturligtvis Volvo 850 att gå tillmötes. När den kom såg den ut som en 740 fast med snyggare proportioner. Dessutom var den oväntat trevlig att köra och den femcylindriga motorn smattrade som en kennel av arga valpar. Tidiga 850 GLT, de första turbobilarna eller någon av specialvarianterna T5-R eller 850R kommer snart att vara värda förmögenheter, minnen som de är av en tid från när Volvo ännu inte hade Fordifierats.

Volvo Cars

Första årsmodellen hade tunnare glasrutor.

7. Bentley Turbo R
En Rolls-Royce med sportiga ambitioner? Det är väl som Leif GW Persson i joggingkläder? Nåväl, Bentley Turbo R inte ett dugg om konventioner utan gjorde sin egen grej: drack väldiga mängder bensin på väldigt kort tid. Den är inte gratis att serva och reparera och den får inte plats i normalstora garage. Men vad gör väl det när man kan åka omkring i en bit brittiskt imperium? Dagens prisnivåer är låga, köp och kämpa för att behålla Indien brittiskt.

Bentley Motors

We shall rule the waves.

8. Mercedes-Benz SL (R129, 1989–2002)
Dallasmoppens ersättare har ännu inte fått klassikerstatus och är fortfarande förhållandevis billig. Det trots att den har byggkvalitet i klass med Tysklands urberg och Bruno Saccos formgivning är lågmält skitsnygg. Med V8 under huven rör den på sig som den ska också, men någon körmaskin var det väl aldrig. Strunta i det, njut i stället av komfort och kvalitet tills den dag världen omvärderat.

Daimler AG

Snart värd en förmögenhet.

9. Mini Cooper S (R50/53, 2000–2006)
Kul som en kattunge på koffein, det var första intrycket av Mini Cooper S när den kom alldeles i början av millenniet. Dessutom var formgivningen stunsig, för en gångs skull hade retrogreppet fungerat. Priserna var länge höga, men har fallit med tiden. Nu börjar det bli dags att köpa på sig en Cooper S av första generationen, den med den där galna lilla kompressormatade motorn under huven, för i framtiden kommer den bara att öka i värde.

BMW AG

Adoptera en kattunge i dag.

10. Chrysler TC by Maserati
Haha, nej jag skojar bara. Om det är någon bil som skulle må bra av att glömmas bort av historien är det Chrysler TC by Maserati.

Chrysler

Gå hem, Chrysler TC, du är full.
Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com