Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Smart-bilarna tänker bli stora

Kända för bilar som är anpassade för staden

Större
Stäng
  • Foto: Smart
    Foto: Smart
  • Foto: Smart

Smart är kända för sina små, smidiga bilar anpassade för stadsmiljö. Nu ska det bli ändring på det, och det relativt snart.

Ett år efter att Daimler och Volvos ägare, Zhejiang Geely Holding Group, fick godkännande från de kinesiska myndigheterna att bygga en elbil tillsammans, har Smart avslöjat att deras första nya modell kommer vara en suv, rapporterar Automotive News Europe. 

Modellen kommer baseras på Geelys SEA-plattform, som bland annat även Lynk & Co Zero baseras på. Ytterligare en Smartmodell ska baseras på samma arkitektur, antagligen även den blir en suv.

Om så blir fallet, kommer Smart växa till sig, och bilden av den lilla Smartbilen som bilmärket är känd för, komma försvinna. Eftersom de kommer bygga större blir de även mer exklusiva. 

– Endast fordonets längd är inte längre en avgörande faktor för oss … vi har omdefinierat kraven för Smart. Vi vill utstråla ännu mer premium och verkar inte vara så lekfulla, sa Daniel Lescow på Smart, till Automobilwoche, en tyskspråkig systerpublikation av Automotive News Europe.

LÄS MER: De sämsta lyxbilarna 2020

Trots en större exklusivitet menar Lescow att de tuffare och dyrare smart-bilarna, inte skulle konkurrera med försäljningen av Mercedes kompakt-sortiment, inklusive A-klass och GLA eftersom fördelen är att eftersom de produceras i Kina, kommer inte vara i samma prisklass. 

Om du tror att Smarts suvar enbart kommer säljas i Kina har du fel, de kommer även till Europa. 

”Potentialen är stor, inte bara i Europa, utan även i Kina. Suvar är på väg att bli en av de mest populära av alla passagerarfordon i Kina. Men oroa dig inte, våra nya suvar är inte bara till för Kina, vi tar med oss dem till de europeiska marknaderna också.” Skrev Lescow på ett inlägg på Linkedin. 

Daimler och Geely kommer tillverka smart-bilar i kinesiska Xian 2022. Fabriken har en årlig kapacitet på runt 150 000 fordon. 

LÄS ÄVEN: Toyotas reklaminslag förbjuds i Australien

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com