Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW ZBF 7er förutspådde BMW:s framtid

Byggdes för hand • Inspirerade 7-serien

BMW ZBF 7er hade bävertänderna långt innan dagens 4-serie och hade en del teknik som bara relativt nyligen har börjat användas på produktionsbilar. 

Det har gjorts många olika bilkoncept genom åren, vissa djärva och det gäller även BMW. BMW Group Classic har börjat visat upp några av dem på sin youtubekana. Den senaste prototypen som visades upp var BMW ZBF 7er. Det är ett koncept som byggdes för hand 1996 och gjorde några djärva förutsägelser om den framtida designen hos BMW och även framtidens teknik. 

– ZBF är en tysk förkortning för framtida BMW-familj, sade Joji Nagashima, en BMW-designer som jobbade på projektet. Han har även jobbat med att utveckla E39 5-serien och E36 3-serien. 

LÄS MER: Specialversioner av BMW X5 och X6 – får röda njurar

Tittar man på exteriören så påminner den lite på E65-generationen av 7-serien som lanserades 2001. Redan då fanns det tendenser till bävertender, långt före dagens 4-serie. ZBF var dessutom mycket större än den moderna E38 7-serien, menar Nagashima. 

Bilen fick specialframtagna däck från Dunlop med handklippta slitbanor. Karossen är även gjord för hand. Karosspanelerna är i aluminum, slagna för hand. 

BMW visade även upp teknik för framtiden. Där fanns en tidig version av den numer obligatoriska iDrive-infotianmensystemet och även laptops för passagerarna bak. Bilen hade även kameror i stället för backspeglar, något som har börjat användas relativt nyligen. 

LÄS ÄVEN: Volkswagen och BMW tvingas böta 8,9 miljarder för dieselkartell

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com