Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Laddbrist dödar intresset för elbilar

Laddinfrastrukturen problem för omställningen

Större
Stäng
  • Laddsladd
    Laddsladd. Foto: Pixabay
  • Laddsladd. Foto: Pixabay

Intresset för elbilar ökar, men på vissa platser i landet gör bristen på laddningsmöjligheter att intresset dör. I ett antal kommuner har hittills i år inte en enda elbil sålts.

Intresset för elbilar ökar alltmer, om än från små nivåer. Hittills i år är har elbilar stått för 14 procent av nyregistreringarna av personbilar.

Enligt TT så skiljer sig dock intresset rejält åt i stora delar av landet. I sex norrländska kommuner, Norsjö, Malå, Sorsele, Dorotea, Överkalix och Pajala har det hittills i år inte registrerats en enda elbil. På de platserna är också laddinfrastrukturen inte speciellt utvecklad. Enligt siffror från intresseorganisationen Power Circle ligger Överkalix bäst till av de sex kommunerna med två offentliga laddstationer och tre laddpunkter.

LÄS MER: Bildelsstölderna fortsätter att öka

Personer som TT har pratat med, menar att eftersom laddinfrastrukturen är så outvecklad, blir kunderna oroliga att dels att räckvidden inte kommer räcka, dels att bristen på laddplatser med snabbladdning minskar intresset för elbilarna rejält.

Tittar man på andra sidan spektret så går försäljningen bättre i Dandedryd, Solna, Vellinge och Nacka. I Vellinge har det hittills registrerats 195 elbilar, och i Danderyd 244 elbilar. Det är även i de två kommunerna där den offentliga laddinfrastrukturen är som mest utvecklad.

Enligt regeringen finns det en plan för att laddinfrastrukturen ska byggas ut i hela landet, och målet är att det ska högst vara tio mil mellan laddstolparna. I maj beslutade Trafikverket om att ge 45,3 miljoner kronor i investeringsstöd för att bygga snabbladdningsstationer i norra Sverige.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com