Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Bildelsstölderna fortsätter att öka

Är främst katalysatorer som stjäls

Större
Stäng
  • En man försöker ta sig in i en bil med hjälp av en skruvmejsel
    Antalet bildelsstölder fortsätter att öka. Foto: Pixabay
  • Antalet bildelsstölder fortsätter att öka. Foto: Pixabay

Antalet bildelsstölder i Sverige fortsätter att öka. Dock är det stora variationer i landet. I en region har antalet stölder till och med minskat.

Enligt nya siffror från Brottförebyggande rådet och polisen visar att bildelsstölderna fortsätter att öka. Fram tills augusti i år har stölderna ökat med 46 procent i hela landet, totalt 17 455 anmälda stölder.

Det är dock stora variationen i landet. I exempelvis Polisregion Nord, så har faktiskt stölderna minskat med sex procent jämfört med förra året, men det är det enda positiva undantaget. I både region Mitt och Bergslagen har stölderna ökar med 56 procent, medan i region Syd är det ännu värre, en ökning med 65 procent.

LÄS MER: Läcker Ferrari F12 Berlinetta – trimmad av Novitec

Som så många gånger förut är det främst katalysatorer som stjäls, men antalet strålkastare, radio/navigationssystem och airbags har också ökat. I katalysatorerna finns bland annat de attraktiva ädelmetallerna rodium, platina och palladium som tjuvarna vill komma åt.

– Det är svårt att skydda sig helt från den här typen av stölder men de viktigaste åtgärderna är att parkera på upplyst plats och att ha larm på bilen som reagerar då bilen lutas, säger Lina Nilsson Rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

När det kommer till bilmärken så är de Toyota som drabbas hårdast. Från januari till och juli i år, så har 2 638 katalysatorer stulits från Toyotaägare, och det kan jämföras med 349 som stulits från Volvoägare.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com