Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Stölderna av bildelar ökar dramatiskt

Katalysatorer börjar bli mer eftertraktade

Större
Stäng
  • Foto: Larmtjänst
    Foto: Larmtjänst
  • Foto: Larmtjänst

Stölderna av bildelar ökar dramatiskt visar ny statistik. Det är fastmonterade delar som lockar, men för i år är även katalysatorer eftertraktade.

Enligt nya siffror från Brottsförebyggande rådet, polisanmäldes drygt 13000 stölder från och ur fordon under det tredje kvartalet i år. Det kan jämföras med 10 000 stölder under kvartal 2. Hälften av dem var fast monterade delar, såsom rattar, airbags, strålkastare och radiokonsoler.

Sommaren har varit relativt lugn på stöldfronten gällande bildelar har nu antalet inrapporterade brott ökas rejält och det drabbar allt fler bilägare. Även stölderna av katalysatorer har ökat under året. Det mesta av det stulna godset går utomlands.

Enligt BRÅ är det en metod som tjuvarna använder kapar de bilnyckelns signal till bilen och kan köra i väg med fordonet. Sedan kör tjuvarna iväg och kör till en undanskymd plats där bilen slaktas på delar.

LÄS MER: Porschen slaktad – mitt i centrala Stockholm

– Det är svårt att skydda sig helt från den här typen av stölder men de viktigaste åtgärderna är att parkera på upplyst plats och att ha stöldlarm som reagerar då bilen lutas. För att skydda sig mot kapade nycklar kan man förvara nyckeln i exempelvis en plåtburk över natten, säger Per Klingvall, Rådgivningschef på SSF Stöldskyddsföreningen.

När det kommer till katalysatorstölderna är det främst äldre bilar, bland annat Toyota och Mitsubishi som drabbas. 2080 katalysatorstölder har genomförts i år, och det kan jämföras med 74 förra året. Majoriteten av stöldgodset tas ut ur landet och det är sannolikt äldelmetalerna i katalysatorerna som tjuvarna är efter. Även andra komponenter stjäls, exempelvis rattar och airbags från BMW särskilt eftertraktade.

SSF varnar dessutom inför julhandeln att det finns risk att tjuvar stör ut signalen från fjärrkontrollen till bilen, så att bilarna blir olåsta om bilen exempelvis står på en parkering vid ett större köpcentrum.

LÄS ÄVEN: Lura biltjuven – med vanlig aluminiumfolie

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com