Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Under 2021 ökade stölderna av katalysatorer med 141 procent

Den negativa trenden fortsatte 2021

Större
Stäng
  • En man försöker ta sig in i en bil med hjälp av en skruvmejsel
    Antalet bildelsstölder fortsätter att öka. Foto: Pixabay
  • Antalet bildelsstölder fortsätter att öka. Foto: Pixabay

Ny statistik visar att under 2021 så ökade stölderna av katalysatorer med 141 procent jämfört med året innan. Det är ädelmetaller i bildelen som gör att de är stöldbegärliga.

Under det pandemipräglade året 2020 började stölderna av katalysatorer öka rejält i Sverige. I slutet av året visade statistik att de hade ökat med 4 000 procent jämfört med året innan. Tyvärr fortsatte den negativa trenden även för förra året.

Nu visar ny statistik från Larmtjänst, att under 2021 genomfördes det 7 670 stölder av katalysatorer. Det är en ökning med 141 procent jämfört med året innan, då det stals 3 179 katalysatorer. Det betyder också att skadekostnaderna för stölderna ökade med 132 procent jämfört med året innan. Kostnaderna låg då på 151,5 miljoner kronor.

Även under 2021 ökade antalet stölder av katalysatorer. Foto: Larmtjänst

– Vi ser att stölderna sker i syfte att komma åt de ädelmetaller som finns i katalysatorerna. Mycket har tidigare pekat på att stölderna främst har utförts av internationella stöldligor men nu kan vi se, efter vissa gripanden som polisen gjort, att utförarna ofta är inhemska gärningsmän utan direkt koppling till internationella nätverk. Däremot förefaller det som om stöldgodset i stor utsträckning fortfarande förs utomlands, säger utredare Fredrik Lindstedt på Larmtjänst.

Det är dock inte bara negativa nyheter. I december var det första gången under året som man kunde se att stölderna minskade något jämfört med samma månad året innan. Enligt branschorganisationen kan det bero på att råvarupriserna på ädelmetallerna sjönk i slutet av 2021.

Fabrikatet som har störst risk att bli utsatt är Toyota, som utsattes för 54 procent av stölderna av katalysatorer, och Toyota Prius årsmodell 2004 – 2010 är mest drabbat av stölderna. De områden som är mest utsatta var polisregion Stockholm (3 143) och polisregion Syd (1 874).

Under 2021 fanns en annan ljusglimt. Antalet stölder av strålkastare, navigationssystem, och airbags/rattar minskade med 6 procent jämfört med 2020. Totalt inträffade 2 051 stöldtillfällen, jämfört med 2 192 året innan.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com