Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Sveriges första roamingnätverk för elbilsladdning på gång

Ska lanseras under hösten: "Att köra elbil i dag är som att komma tillbaka till 80-talet"

Elbil Sverige, GreenCharge Infra och Hubject är tre aktörer inom elektromobilitet som har tröttnat på ladd-kaoset. Därför planerar de att lansera Sveriges första enhetliga roamingnätverk för laddning av elfordon de kommande månaderna.
− Idag är det vardag för den som kör elbil att ha sju, åtta, tio laddkort i plånboken, vilket naturligtvis är vansinne, säger Per-Henrik Fridolfssonvd för GreenCharge Infra.

Precis som Per-Henrik Fridolfsson är inne på saknas det en enhetlighet i det svenska laddsystemet för elfordon i dag. Det handlar om olika system med allt från appar och taggar till Swish och andra typer av lösningar.

Frågan har också tagits upp på högsta politiska nivå. Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman gick i somras ut med att flera representanter från branschen kallats till ett möte för att hitta en gemensam lösning. Det mötet äger rum i morgon, onsdag den 26 augusti.

Men vissa aktörer ska redan ha en lösning på g. Det handlar om konsumentorganisationen Elbil Sverige och företagen GreenCharge Infra samt Hubject som länge jobbat på ett enhetligt roamingnätverk för laddning av elfordon.

− Det har hittills saknats en fungerande laddinfrastruktur, och det drabbar konsumenterna, säger Göran Fredriksson, kommunikationsansvarig på Elbil Sverige, i ett pressmeddelande.

− Att köra elbil i dag är som att komma tillbaka till 80-talet när man hade sitt bensinkort och tankade på samma drivmedelskedja – oavsett om den låg bra eller dåligt till, säger Per-Henrik Fridolfssonvd för GreenCharge Infra.

Syftet med deras nätverk ska vara att förenkla vardagen för svenska elbilsägare. För den enskilde bilisten innebär det ett abonnemang, med ett kort eller app som ska fungera på olika laddare oavsett operatör.

Alla tjänsteoperatörer ska i sin tur erbjudas att medverka i samarbetet. Operatörerna sätter då sina egna priser, vilka ska visas öppet och transparent.

− Många laddstolpar har idag en prisangivelse som är tryckt och den kan vara inaktuell. Man måste kunna se det aktuella priset, till exempel i sin app, när man står där: Vad är priset för dig, här och nu, säger Bengt-Åke Claesson, affärschef på GreenCharge Infra.

− Vårt system gör det möjligt att användare ser vad det verkligen ska kosta innan de startar laddningen. Man vill inte se det två, tre dagar senare när det är draget från kontot.

Nätverket ska finansieras av en extra transaktionsavgift om en krona per laddning. Det blir alltså inget extrapåslag på kWh-priset.

Om allt går enligt plan ska nätverket lanseras under hösten.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com