Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kreisel Evex 910E en miljövänlig superbil

Porsche 910 har fått nytt liv i Österrike

Österrikiska Kreisel Evex 910E är en replika av Porsche 910. Den är snabb, ren och gatgodkänd dessutom.

Den sista renodlade tävlingsbilen från Porsche som fortfarande gick att registrera för gata var 906. När efterföljaren 910 lanserades 1966 var alla tankar om gatbruk borta – fälgar och däck direkt från Formel 1 var inte de mest praktiska på väg till Ikea och att ta sig i och ur den där plastbaljan var väl inte det lättaste.

Så Porsche 910, med sina sex- eller åttacylindriga boxermotorer, fick vackert hålla sig till racerbanorna där framgångarna var tämligen blandade. Höjdpunkten var förmodligen kvadrupelsegern på i 1.000-kilometersloppet på Nürburgring 1967, där segrarna hette Udo Schütz och Joe Buzzetta. Har du någonsin hört bättre racerförarnamn?

Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG

En schlagerstjärna och en maffiatorped?

Att det skulle bli de österrikiska batteribyggarna Kreisel Electric som till slut gav Porsche 910 rätt att köra på gata var väl en smula oväntat. Men så är det. Till vardags pysslar de tre bröderna Kreisel med att förpacka elektroner så tätt som möjligt och har bland annat utvecklat stationära batterier för hushållsbehov och smidigare snabbladdningsstationer för elbilar.

Dessutom har de försiktigt doppat fötterna i elbilsteknik och visat upp experimentbilar som en eldriven gokart som sprintar till hundra på bara drygt tre sekunder och en Volkswagen e-Golf med dubbla räckvidden jämfört med fabriksbilen. Och så har hemmasonen Arnold Schwarzenegger fått en eldriven Mercedes-Benz G-klass av företaget.

Kreisel Electric

– In due time, I shall indubitably return.

Nu har Kreisel Electric presenterat sin första produktionsbil som faktiskt ska gå att köpa. Kreisel Evex 910E har utvecklats tillsammans med de tyska sportbilsbyggarna Evex och är en batteridriven replika av Porsches gamla sportvagnsprototyp.

Evex levererar ramar och karosser till Kreisel, som sedan fyller på med den elektriska drivlinan och färdigställer bygget. Även om du inte får njuta av några boxertoner ska Kreisel Evex 910E ha närmare 500 hästkrafter och klara av sprinten till hundra på blott 2,5 sekunder. Gamla Porsche 910 skulle inte ha en suck.

Batteripaketet har en kapacitet om 53 kWh och det ska enligt Kreisel räcka till 35 mils körning vid normalt bruk – rätt långt alltså, men så lär batteripaketet ocksål väga drygt ett ton. Aj.

Lika ont gör nog priset. Kreisel Evex 910E kommer att kosta ca 1 miljon euro och upplagan är, självklart, begränsad. Tro det, för vem har råd att köra samvetsgrann sportbil till sådana priser?

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com