Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kolla in i Volvos jättenyhet: 750 hk, eget hotellrum och dubbla kylskåp

Här är den svenska jättenyheten som vägens riddare drömmer om i år.
Volvo presenterar sina nya lastbilar i FH-serien.
Bilen kommer med nya säkerhetssystem, en digital förarmiljö – och fräschare design.
Starkaste och största versionen har 750 hk och 3550 Nm, eget hotellrum med bekväm resårmadrass och dubbla kylskåp.

Volvo Lastvagnar är Sveriges största exportföretag i hård konkurrens med Volvo Cars. Deras nya lastbilsserie är den kanske viktigaste fordonsnyheten i Sverige i år, då den står för majoriteteten av Volvo Lastvagnars försäljning.

Nya Volvo FH lanseras med en ny hytt, nya säkerhetsfunktioner och en bättre förarmiljö. Volvo vill underlätta livet för världens lastbilsförare.
– Volvos FH-serie har varit en favorit bland lastbilsförare i många år, framförallt bland dem som tillbringar en stor del av sin tid på vägarna, säger Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar.

Trenden med digital förarmiljö har kommit även till lastbilar.
FH-serien kommer med en ny instrumentpanel med en helt digital 12-tums högupplöst instrumentdisplay och en 9-tums sidodisplay. Instrumentdisplayen gör det möjligt att välja mellan fyra olika skärmvyer, beroende på körsituationen och vilken information föraren behöver kunna se.

En 9-tums sidodisplay som kan visa infotainment-, navigerings- och transportinformation samt bilder från lastbilens kameror finns dessutom som tillval.
– Enkel åtkomst till olika typer av information ökar förarens förmåga att prestera mer effektivt, säkert och bekvämt, säger Carin Larsson, Chief Designer for User Experience and Human Machine Interaction vid Volvo Lastvagnar.

Även lastbilens yttre har fått sig ett lyft. De V-formade strålkastarna har har flyttats utåt för att smälta samman med hyttdörrarnas designlinje. Blinkrarna har  flyttats till dörrarna. Det större järnmärket ska göra nya Volvo FH lätt att känna igen även på avstånd.

En välkommen nyhet både från förare och medtrafikanter är det adaptiva helljuset som ökar säkerheten för alla trafikanter genom att automatiskt släcka valda segment i LED-strålkastarens helljuskägla när lastbilen närmar sig mötande eller framförvarande fordon. Helljuset justeras när lastbilens kamera och radar upptäcker andra fordon eller när kameran upptäcker förändringar i ljusmängden runt lastbilen.

Volvo FH har ytterligare funktioner som ökar säkerheten, till exempel hastighetsregleringen i utförslut, som gör det möjligt att ställa in en maxhastighet för att förhindra oönskad acceleration vid körning i nedförsbackar, och en förbättrad aktiv farthållare (ACC) som fungerar i alla hastigheter ned till stillastående.

Det elektroniska bromssystemet (EBS), som är en förutsättning för säkerhetsfunktioner som kollisionsvarning med nödbromsning och det elektroniska stabiliseringssystemet, ingår nu som standard på den nya lastbilen. Volvo Dynamic Steering, med säkerhetssystemen körfältsassistans och styrassistans, finns dessutom som tillval.

Säkerheten hos nya Volvo FH förbättras ytterligare genom systemet för identifiering av vägmärken som kan känna igen trafikskyltar för omkörningsförbud, vägtyp och hastighetsbegränsningar. Sikten kan förbättras ytterligare med hjälp av en dödavinkelkamera på passagerarsidan (tillval) som visar en kameravy över frontens passagerarsida på sidodisplayen.

Största versionen av Volvo FH16 kommer med 750 hk och ett litet hotellrum bakom föraren med en komfortabel säng för övernattning på längre turer. Det går att Välja mellan en resårmadrass och en skummadrass. Om du har parkerat din lastbil i en sluttning kan du justera sängen för att kompensera för lutningen och förbättra sovkomforten ytterligare. Dessutom går bilen att få med dubbla kylskåp.

Nya Volvo FH med den nya D13TC-motorn och I-Save för Euro 6 i kombination med anpassade funktionspaket kan ge bränslebesparingar på upp till 7 procent vid fjärrtransporter. Motorn har sex cylindrar och är på 16 liter. I sitt starkaste utförande har den 750 hk och 3550 Nm i vridmoment.

På många marknader finns Volvo FH även tillgänglig med en Euro 6-kompatibel gasdriven LNG-motor som har bränsleeffektivitet och prestanda i nivå med Volvos motsvarande dieselmotorer, men en mycket lägre klimatpåverkan. Gasmotorn kan drivas med biogas, vilket minskar CO2-utsläppen med upp till 100 procent.

Fakta om nya Volvo FH
• Hytter: Låg sovhytt, sovhytt, Globetrotter-hytt, Globetrotter XL och Globetrotter XXL. Styling- och inredningspaketen ger många möjligheter att skapa en individuell lastbil.
• Motorer: Dieselmotorer som stöder olika utsläppskrav. Volvo FH finns även tillgänglig med en Euro 6, step D-kompatibel, gasdriven LNG-motor.
• Volvo FH med I-Save för Euro 6.
• Växlingssystem: I-Shift/I-Shift Dual Clutch med programvarupaket för olika användningsområden.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com