Redaktionen tipsar

PG Gyllenhammars attack mot Volvo

”Tappade lusten när de slaktade bolaget”

Förre Volvochefen Pehr G Gyllenhammar går till attack mot de som sålde Volvos varumärke till Kina. Volvo-legendaren går så långt att han kallar det ett brott. – Jag tappade helt lusten när de slaktade bolaget och lät kineserna ha Volvo-namnet vilket jag tycker var ett brott, säger han i en intervju med Expressen.

Pehr G Gyllenhammar ledde Volvo i 24 år under en tid när bolaget var ett industrikonglomerat som sålde både bilar, lastbilar och flygmotorer under samma koncern. I dag är allt uppstyckat och sålt till olika håll, något som Gyllenhammar sörjer. I en intervju med Expressens Leif Brännström spar han inte på krutet i sin kritik.
– Jag älskade Volvo. De har slaktat hela Volvo. Det finns bara en sak kvar och det är Volvo lastvagnar (dotterföretag till AB Volvo). Jag grundade det bolaget, ett år efter att jag börjat. Visste du det? Det tog tio år, sedan blev det vinst. I dag är det världens näst största tillverkare av tunga lastvagnar. Det är jag ganska stolt över. Det är det enda som kvar efter slakten.
Det som verkar förarga honom mest är att Ford Motors lät kinesiska Geely köpa Volvo och att svenska intressenter som hade något att säga till om när det gäller varumärket lät det komma i kinesiska händer, även om han önskar de nya ägarna lycka till.
– Jag tycker ingenting. Jag önskar dem lycka till. Men jag tycker det var fullkomligt fel att mina efterträdare lät dem ha Volvo-namnet. Det var helt fel, ett brott. Nu är det Volvo i Kina och Volvo lastvagnar. Det mesta har de sålt. Volvo flygmotor som jag var mycket stolt över är också sålt. Allting  är egentligen sålt utom lastvagnar och bussar.
Oavsett Gyllenhammars bitterhet går det bättre än någonsin för Volvo Cars. Aldrig någonsin har det tillverkats så många bilar i Torslanda, 290 000 stycken, Volvo Cars slår försäljningsrekord och gör rekordvinst på över 14 miljarder kronor.
Pehr G Gyllenhammar, 83, har valt att återigen emigrera från Sverige tillsammans med sin 45-åriga fru och treåriga dotter. Inom kort kommer han att bosätta sig i Toronto i Kanada.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com