Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

PG Gyllenhammar: Volvo tar en jätterisk

Förre Volvobossen skriver själv om Volvo Cars nya satsning

Ikoniske Volvo-bossen Pehr G Gyllenhammar skriver i dag själv om bilmärkets framtid. Volvo Cars går för en ”allt eller inget-strategi” när de gamblar och lägger ner bilar med förbränningsmotor, enligt PG.
– Bara tiden kan utvisa om det är rätt.

Tidigare Volvochefen Pehr G Gyllenhammar, 84, bor i dag i Kanada med sin hustru Lee Wellton Croll och parets son Barrett, 3. Han emigrerade i våras till sin frus hemland.

Det har hunnit gå 25 år sedan Gyllenhammar lämnade jobbet som arbetande styrelseordförande i Volvo efter att Volvo-Renault-affären kraschade. Hittills har Gyllenhammar varit väldigt sparsmakad med kommentarer om Volvos bilar.

Men i dag tar han bladet från munnen -med besked. I den amerikanska facktidningen Automative News skriver PG själv en lång analys om det svensk-kinesiska bilmärket. Och 84-åringen verkar ha bra koll trots 25 års frånvaro från bilindustrin.

Till att börja med dömer han ut Fords köp av Volvo Cars helt.
– En enkel titt på försäljningens finansiella historia kommer att visa hur katastrofalt beslutet visade sig vara: Ford köpte företaget för 6,5 miljarder dollar, och 11 år senare sålde den förlorande Volvo-enheten till Kinas Geely Automotive Holdings för 1,8 miljarder dollar – en förlust på över 70 procent. Enligt min uppfattning var företaget och varumärket som jag jobbat så hårt för att skydda och växa bort, skriver PG.

Volvo Cars framtid verkar dock Gyllenhammar se mer positivt på – även om han anser det vara en allt eller inget-strategi att redan nu bestämma sig för att sluta med förbränningsmotorer. Något ingen annan etablerad tillverkare än Volvo vågat göra. Bara tiden kan utvisa om det är rätt, enligt PG.

– Hittills har ingen annan traditionell biltillverkare varit villig att ta på sig vågspelet att helt överge förbränningsmotorn för batteri-elektrisk teknik, eftersom risken för ekonomisk förlust är betydande. Nio år efter börsintroduktionen tappar Tesla fortfarande pengar, även om dess börsvärde ibland har överskridit Ford och General Motors.

Gyllenhammar menar vidare att gamblingen med att helt gå över till elbilar kanske inte stärker Volvos varumärke, men att det är ett strategiskt tänkande som är långsiktigt rätt.

– Det kan emellertid sägas att företaget demonstrerar den typ av strategiskt tänkande som är nödvändigt för att skapa långsiktig livskraft på en utmanande och föränderlig marknad och för att dra nytta av branschstörare till fördel för både aktieägare och konsumenter.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com