Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

PG Gyllenhammars okända lyxbil

"Ett fantastiskt skick – han var väldigt noga med bilen"

Jodå, även en gammal Volvochef älskar att köra Bentley. PG Gyllenhammar ägde nämligen den här – en Bentley Brooklands från 1996.
– Han köpte den i England och tog den som flyttgods till Sverige några år senare, berättar Oscar Gyllhamn, ägare av Classic Garage.
Nu kan du bli ny ägare av den extremt välskötta bilen.

Pehr G Gyllenhammar var Volvos legendariske och populäre koncernchef under många år. Han var dessutom under flera år framröstad som Sveriges populäraste person. Och han körde förstås Volvo, fattas bara annat.
Men 1993 hoppade Gyllenhammar av Volvo under ganska dramatiska former. Hans sista tilltänkta affär som styrelseordförande var en sammanslagning av Volvo med den betydligt större, statliga franska fordonstillverkaren Renault. Affären blev så gott som klar men fick avblåsas på grund av ett mycket hårt motstånd bland de anställda och tjugofem av de högsta cheferna, samt även från den nyrekryterade VD:n Sören Gyll. Affären stoppades och en bitter Gyllenhammar lämnade bolaget – och sålde sina och familjens cirka 10 000 Volvo-aktier dagen därpå.

Han flyttade snabbt till London och blev styrelseordförande för Aviva, Storbritanniens största försäkringsbolag. Och vilken bil ska man äga när man är en höjdare i det nya landet? Jo, en Bentley såklart.
Gyllenhammar blev 1996 stolt ägare av en splitterny Bentley Brooklands i färgen racing green.
Bentley Brooklands, som fått sitt namn från tävlingsbanan där Bentley Boys hade stora framgångar på 1920-talet, är ett frosseri i ädla material och status.
Nu, 23 år senare, är PG:s bil till salu på Bytbil.
– Han köpte den i England och tog den med sig som flyttgods tillbaka till Sverige. Den blev besiktad och efter ett tag var den till salu. Jag tror inte att han körde bilen så värst mycket, säger Oscar Gyllhamn som äger Classic Garage.

Bilen beskrivs som i extremt bra skick och har bara gått 7 200 mil – men aldrig i vinterslask.
– Ja, jag vill säga att bilen är i nyskick. Det finns inga märken någonstans och det cognac-färgade skinnet är så oförstört att det känns som om ingen suttit i bilen, säger Oscar Gyllhamn.
– PG Gyllenhammar höll bra ordning på sin pärla.

Vad vill du ha för bilen?
– Jag begär 345 000 kronor. Det är ganska billigt i förhållande till nypris. Den här modellen kostar väl ungefär lika mycket i England, men om man köper ett exemplar där så vet man inte skicket. Och den här bilen har ju en fin historia.

Se annonsen här

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com