Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvos uppföljare till 'Epic Split': Här är 'The Tower'

Här är Volvos nya uppföljare till ”The Epic Split”.
I ”The Tower” staplas fyra lastbilar och 58 ton på varandra. Sedan ställdes höjdrädde vd:n Roger Alm på tornets topp.
– Det är ingen överdrift att säga att jag inte älskar höga höjder, berättar Roger Alm.

Volvo Lastvagnar satte ett svårslaget viralt rekord med filmen ”The Epic Split” med Jean-Claude van Damme för några år sedan. Filmen sågs av långt över 100 miljoner tittare.  Volvo Lastvagnar har släppt flera uppföljare, men frågan är om inte den nya ”The Tower” är den hetaste sedan ”Epic Split”.

Filmen utspelar sig i nattens mörker och börjar med att vi ser lastbilstornet som en enorm glödande monolit i fjärran. När kameran rör sig framåt ser vi vargar i förgrunden och får en kort glimt av en kvinnlig lastbilsförare. Dock är Jean-Claude van Damme utbytt mot en svensk. När filmen är som mest spännande med rök- och ljuseffekter ser vi att mannen som står på lastbiltornets topp faktiskt är Volvo Lastvagnars VD Roger Alm.

Filmen har premiär en dag innan den lanseringen av de nya tunga lastbilsmodellerna – Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FM och Volvo FMX.

– Det här är Volvo Lastvagnars största lansering någonsin. Jag är van vid att ha överblick i mitt jobb, men inspelningen av lastbilstornet var definitivt inte en vanlig dag på jobbet. Det är dessutom ingen överdrift att säga att jag inte älskar höga höjder. Jag är nog mer den jordnära typen, sade Roger Alm, VD för Volvo Lastvagnar.

Filmen spelades in i slutet av 2019 på en provbana utanför Göteborg. Såväl lastbilstornet som majoriteten av de visuella effekterna, inklusive rök och ljus, är verkliga, vilket en film som visar arbetet bakom kulisserna avslöjar.

– Det tog ungefär en månad att designa och bygga tornet och se till att det var säkert att köra. Det hela blev möjligt tack vare den robusta anläggningslastbilen Volvo FMX och dess nya 38-tons boggi som kunde bära de andra lastbilarnas vikt. Projektet krävde dessutom en jämn hastighet och kurs, vilket löstes med hjälp av Volvo Dynamic Steering-tekniken och en skicklig lastbilsförare, säger Markus Wikström som är ingenjör på Volvo Lastvagnar och ingick i det ingenjörsteam som skapade lastbilstornet.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com