Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här blir Tesla frånkörda - av Sverige

Volvo Trucks före Tesla med ny elektrisk lastbil med 536 hk

Här är lastbilen som får Sverige att köra om Tesla.
I veckan drog Volvo i gång försäljningen av Volvo FL Electric och Volvo FE Electric i Sverige och andra utvalda marknader i Europa.
Volvos lastbil är omkring ett år före Teslas Semi.

Volvo Cars första elbil XC40 Recharge dröjer ända tills hösten 2020 innan de första kunderna får leverans. Utan att överdriva kan man säga att Volvo Cars ligger lite efter Tesla som levererat elbilar i sju år.

När det gäller lastbilar har Sverige däremot ett försprång. Medan Tesla har försenat sitt Semi-projekt flera gånger och sagt att deras lastbil Semi ska komma ut i en begränsad upplaga någon gång nästa år har Volvo Trucks nu dragit i gång försäljning av sina nya elektriska lastbilar FL Electric och FE Electric. De första bilarna börjar produceras redan i mars nästa år.

Elektriska lastbilar kan enligt Volvo förbättra miljön rejält i våra stadsmiljöer. För det första gör de låga ljudnivåerna det möjligt att leverera gods och samla in sopor tidiga morgnar, sena kvällar eller till och med nattetid, vilket bidrar till att förbättra transportlogistik och minska trafikstockningar under rusningstid. För det andra skapar ellastbilar, genom bättre luftkvalitet och minskat buller, nya möjligheter för stadsplanering och trafikflöden.

– Global urbanisering kräver urban logistik och lastbilstransporter med noll utsläpp och minskat buller, och det brådskar. Med Volvo FL Electric och Volvo FE Electric kan vi möta dels de stränga miljökraven såväl som de höga affärsmässiga kraven från våra kunder, säger Jonas Odermalm, Strategiansvarig för Electromobility på Volvo Lastvagnar.

Nu börjar Volvo att sälja sina elektriska lastbilar Volvo FL Electric och Volvo FE Electric  i Sverige, Norge, Tyskland, Schweiz, Frankrike och Nederländerna. Serieproduktionen startar i mars nästa år, och kort därefter lär de första kunderna få leverans. Volvo FL Electric har kapacitet för totalvikt på 16 ton. Och Volvo FE Electric som bland annat kan användas som sppbil har kapacitet för totalvikt på 27 ton.

Volvo FL Electric har en elmotor med en  motoreffekt på 200 kW och ett vridmoment på 425 Nm. Den har en 2-växlad växellåda för att utnyttja motorn på det mest effektiva sättet. Växellådan har konstruerats och tillverkats av Volvo och har oberoende kraftflöden som gör det möjligt att växla utan att kraftöverföringen avbryts.

Batterikapaciteten kan anpassas efter behov. Volvo FL Electric kan utrustas med upp till sex batteripaket. Varje paket har en energikapacitet på 50 kWh och en uppskattad livslängd på 8–10 år,. Räckvidden blir upp till 30 mil beroende på antalet batterier.

För påbyggnader på lastbilen finns en separat elmotor som driver en hydraulpump. Det finns två motorvarianter – en med en toppeffekt på 240 Nm och 70 kW, och en kraftfullare med 530 Nm och 100 kW motoreffekt.
Den elektriska drivlinan och batteripaketet bygger på den lösning som används av Volvo Bussar. Hittills är 4 000 bussar, antingen hybrider eller helt eldrivna, i bruk.

Drivlinan på Volvo FE Electric består av två elmotorer och en 2-växlad växellåda. Den tyngre FE Electric som bland annat ska användas som sopbil har en motoreffekt på 400 kW (536 hk) och ett vridmoment på 850 Nm. Dock har bilen bara plats för fyra batteripaket på 50 kWh, det ger en räckvidd på 120 km för en sopbil. Varubilar på FE Electric-chassi kommer upp till 20 mil.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com