Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Förslaget: Stäng ut diesellastbilar från miljözonerna

Vill stänga ut lastbilar utan att personbilar ska drabbas

Enligt ett förslag ska svenska kommuner kunna förbjuda lastbilar med höga utsläpp från de strängaste miljözonerna, utan att förbjuda vanliga personbilar. 

IVL Svenska Miljöinstituten, vill att lastbilar som drivs av diesel ska kunna stängas ut från miljözoner, skriver de i en debattartikel på SVD debatt. Organisationen menar att miljözoner är ett bra verktyg för att skynda på elektrifieringen av fordonsflottan och även förbättra luftkvaliteten. Miljözoner används brett i Europa och borde vara så även i Sverige menar de. 

Att stänga ut en stor del av personbilar från städerna är en stor inskränkning, och kommunerna bör i stället få möjligheten att förbjuda lastbilar som drivs av diesel i miljözonerna och på så sätt styra nyttotransporter mot fossilfrihet och på köpet även få bättre luft. 

I dag är det åtta städer som har miljözonsregler för tunga lastbilar och bussar. Stockholm har även en miljözongata för personbilar som utestänger de bilar som inte uppfyller Euro 5. Förra året fick även svenska städer möjlighet att införa miljözoner enligt klass 3, vilket innebär att bara el-, bränslecells- och gasdrivna fordon får köra i zonen. Dock har ingen svensk kommun infört detta. I Europa finns det cirka 25 städer som förra året hade någon form av begränsning av bilar med förbränningsmotorer. 

LÄS MER: Förslaget: Bensin och diesel stoppas i Sverige 2040

Om ett par år är ambitionen att nollutsläppszoner ska införas i London, Paris och Oslo. Även Amsterdam har planer på att sådana zoner. 

Dagens miljözonsregler behöver ändras så att kommunerna får möjlighet att införa anpassade zoner. Idag tvingar reglerna kommunerna att anpassa regelverket så att det drabbar alla fordonstyper. 

Enligt IVL skulle ett alternativ vara att ändra regelverket så att miljözon klass 3 kan införas för enbart lätta och tunga lastbilar, i de fall kommunerna inte vill reglera personbilar. Argumentet är att företag och åkerier har lättare att anpassa sig till de tuffare regelverk genom att byta till fordon som är godkända i zonen. De kan ta ut eventuella ökade kostnader av sina kunder. Lastbilar står för en ”markant” del av utsläppen av kväveoxider och partiklar och det är inom dessa segment som elektrifieringen behöver störst stimulans menar IVL. 

LÄS ÄVEN: Nu går Volvo C40 Recharge att beställa – så mycket kostar den

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com