Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så kan framtidens bilkörning bli i storstäderna

Planerna för miljözoner i Stockholm, Göteborg och Malmö

I Stockholm ska miljözon klass 3 introduceras från 2024 i centrala delar, vilket förbjuder andra bilar än elbilar och utsläppssnåla gasbilar.

Samtidigt finns ett liknande förslag från det politiska styret i Göteborg.

Och i Malmö råder det delad uppfattning – om en eventuell miljözon klass 2.

Från och med den 1 januari 2020 har kommuner kunnat införa olika klasser av miljözoner i sina kommuner. Vissa typer av fordon har då helt kunnat stängas ute från särskilt miljökänsliga områden.

Dessa miljözoner finns i tre klasser.

  • Miljözon klass 1: Grundregeln är att tunga lastbilar och bussar får köra här i sex år från första registreringen, med några undantag.
  • Miljözon klass 2: Här omfattas personbilar, lätta bussar och lätta lastbilar. För att få köra i denna miljözon krävs det att fordon med bensin- eller dieselmotorer uppfyller Euroklass VI. Med andra ord förbjuds i regel äldre personbilar.
  • Miljözon klass 3: Den zon med högst krav. Endast elfordon, bränslecellsfordon och gasfordon får köra i denna zon (med några tillägg som du kan läsa mer om på Transportstyrelsens hemsida här).

Stockholm: Tänker införa miljözon 3

I åtta svenska städer finns det idag miljözon klass 1.

I Stockholm har man gått längre. Det finns sedan 2020 miljözon klass 2 i delar av huvudstadens centrum. Men stadens gröna majoritet, som har har ambitionen om att kraftigt minska antalet bilar innanför tullarna, har redan beslutat om att införa miljözon klass 3 i Gamla stan och ett område i city.

Från 2024 ska zonerna införas successivt och ska sedan vara fullt införda 2026. Vilka gator som ska ingå i zonerna bestäms nästa år.

Ovanpå på det meddelade nyligen det rödgröna styret att Sveavägen får bilfria helger.

– Vi vill fylla Sveavägen med folkliv, snarare än motorvrål. Genom bilfria helger kan vi skapa utrymme för torghandel, loppisar, uteserveringar, kulturevenemang och julmarknader, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

Nästa år ska staden utreda hur införandet ska gå till. De ska då gå igenom vilken sträcka som omfattas, vilka helger som är lämpliga, hur nödvändig framkomlighet ska garanteras och så vidare.

Göteborg: ”Ska införas stegvis och ansvarsfullt” 

När det rödgröna styret lämnade in sin budget tidigare i höst fanns det med ett förslag om att införa miljözon 3 i staden. Exakt hur och när framgår inte än mer än att det ska gälla innanför Vallgraven i centrala Göteborg.

På pressträffen i samband med att budgeten presenterades sades det från politiskt håll att miljözon klass 3 ska införas ”stegvis och ansvarsfullt”.

Malmö: Bara tre partier vill införa

I Malmö har miljözon klass 3 ännu inte kommit på tal. Nere i södern pratas det snarare om ett eventuellt införande av miljözon klass 2 i centrum.

Men bara ett av de tre partier som ska styra Malmö är för ett sådant införande; Miljöpartiet. Liberalerna säger i nuläget nej till en sådan lösning medan Socialdemokraterna inte vill uttala sig i frågan. Detta rapporterar SVT Nyheter. 

Bland de övriga partierna är Centerpartiet och Vänsterpartiet för en miljözon klass 2 i stadens centrum samtidigt som Moderaterna och Sverigedemokraterna är emot, enligt SVT.

Med andra ord pekar det alltså inte i en riktning att Malmö skulle förbjuda äldre personbilar i centrum just nu.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com