Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Graffiti-Volvon säljs för rekordsumma

"Lastbilen är ett rullande konstverk"

En nedklottrad Volvo-lastbil som är 31 år gammal. Kan den verkligen vara värd något?
Jodå, cirka 15 miljoner kronor enligt auktionsfirman Bonham´s i London.
Det är nämligen inte vilket klotter som helst.

Det är snart dags för Bonham´s exklusiva bilauktion i Storbritannien, under namnet ”Goodwood Revival”. Många exklusiva bilar ska gå under klubban den 14 september, men de flesta objekt väntas överskuggas av en Volvo-lastbil från 1988.
Hela lastbilen blev nämligen nedsprayad av den kultförklarade graffiti-konstnären Banksy för 18 år sedan.
Idag anses lastbilen vara det största konstverk som Banksy någonsin gjort – och priset är satt därefter.
– Banksy är troligen den mest betydande konstnären sen millennieskiftet och det här är hans största kommersiella verk, säger Ralph Taylor på Bonham´s.

Om den här gamla lastbilen – en Volvo FL6 på 17 tons vikt – skulle säljas i omålat originalskick hade priset varit cirka 15 000 kronor. Nu räknas den istället som ett rullande konstverk och räknas gå för runt 15 miljoner kronor. Inte illa med tanke på att Banksy gjorde jobbet på två veckor.

Undrar du vem gatukonstnären Banksy är? Då är du i gott sällskap. Han har nämligen varit en gåta i flera decennier och ingen har kunnat avslöja hans identitet. Man gissar att han är född 1974, men ingen vet hur han ser ut.
Banksy har inte bara skapat storartade verk i sin genre, han driver med konst- och kulturvärlden och för ett år sedan orsakade han en mindre skandal på Sotheby’s auktion.
Hans tavla ”Girl with balloon” såldes för 1 miljon pund, och sekunderna efter att klubban nått bordet började målningen glida ner i ramen och strimlas.
Banksy förklarade direkt i en film på Instagram att han för länge sedan byggde in en dokumentförstörare i ramen, att aktiveras om tavlan någonsin skulle säljas på auktion.
Nu undrar förstås de ansvariga på Bonham´s om Banksy har någon obehaglig överraskning på gång när Volvon auktioneras ut.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com