Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Klimatbonusarna kan tidigast betalas ut i mitten av december – 9 000 bilar i kö

Utbetalningarna pausades i oktober på grund av att pengarna tog slut

Större
Stäng
  • Foto: Shutterstock
    Foto: Shutterstock
  • Foto: Shutterstock

I oktober stoppades utbetalningarna Transportstyrelsens klimatbonusar på grund av att pengarna tog slut. Nu har myndigheten beviljats ytterligare pengar, men det kan dröja minst en vecka till innan utbetalningarna kan börja igen.

Bytbil har har tidigare skrivit om att utbetalningarna av klimatbonusarna stoppades i oktober på grund av att pengarna var slut.

Transportstyrelsen har fått 400 miljoner kronor att använda för att betala ut klimatbonusarna, men det kan dröja tills tidigast 10 december innan utbetalningarna kan börja igen.

Om man köper en ny bil som släpper ut max 70 gram CO2/km vid blandad körning har rätt till en klimatbonus, maxbeloppet är 60 000 kronor, om det inte släpper ut någon koldioxid alls. Bonus betalas ut som tidigare sex månader efter första registreringsdatum.

LÄS MER: Rekord för laddbara bilar – fler än både diesel- och bensinbilar

Inför i år fick Transportstyrelsen 1,76 miljoner kronor att använda för utdelning av klimatbonus, men som tog slut i oktober och då pausade utbetalningarna. Sedan har riksdagen beviljat ett tillskott på 400 miljoner kronor till Transportstyrelsen. 

Dock behöver Transportstyrelsens så kallade regleringsbrev uppdateras med det nya beloppet, och det kan första tidigast 10 december som ett beslut om ändringen kan

– Cirka 9 000 fordon ligger och väntar på att bli prövade för klimatbonus. Vi kommer återuppta arbetet så fort vi får klartecken från regeringen, säger Torbjörn Bülow, enhetschef på Transportstyrelsen.

LÄS ÄVEN: Green NCAP: Här är de renaste och smutsigaste bilarna

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com