Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kritiken: Mer bonuspengar måste tillföras

Pengarna för utbetalningarna tog slut tidigare i år

Större
Stäng
  • M Sverige är kritiska till att utbetalningarna för bonusberättigade laddbara bilar uteblir. Foto: Pixabay
    M Sverige är kritiska till att utbetalningarna för bonusberättigade laddbara bilar uteblir. Foto: Pixabay
  • M Sverige är kritiska till att utbetalningarna för bonusberättigade laddbara bilar uteblir. Foto: Pixabay

Konsumentorganisationen M Sverige är kritiska till att det inte tillförs mer pengar till bonusutbetalningarna. De tingade pengarna tog redan slut i januari.

Omställningen till mer elektrifierade bilar fortsätter starkt, och de laddbara bilarna ökar markant. Branschens egen prognos är att det 2030 kommer rulla upp emot två miljoner laddbara bilar på landets vägar.

I januari kom beskedet att pengarna som var tänkt att användas till bonus-utbetalningarna för nya laddhybrider och elbilar för 2022 redan var slut.

Nu riktar konsumentorganisationen M Sverige kritik mot att Transportstyrelsen inte får mer stöd för att klara av att kunna göra utbetalningarna vid tidpunkten som bilköparna har blivit lovade.

– Bonusen är ett av de främsta skälen till att det säljs så många elbilar i Sverige. Många hushåll väljer att investera i klimatfrämjande teknik och får betala en hög prislapp för att kunna minska sina utsläpp, men utan bonusen går kalkylen inte ihop, säger Caroline Drabe, vd på Riksförbundet M Sverige.

Enligt organisationen är det inte första gången som det blir problem med utbetalningar av bonusen. Gången innan som de pausades var i augusti eftersom pengarna som hade tilldelats hade tagit slut. M Sverige menar också att samtidigt som antalet laddbara bilar har ökat, har beloppet som regeringen tillfört varit mindre än året innan. Enligt organisationen innebär det är det i princip är oundvikligt att pengarna kommer ta slut ännu en gång.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com