Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Regeringens nya besked om klimatbonusen

Ägarna måste ansöka själva till Transportsyrelsen

Större
Stäng
  • Regeringen har gett ett nytt besked för klimatbonusen.

För att få klimatbonusen måste bilen ha beställts eller köpts senast den 8 november förra året.

Men framför allt måste den ställas på senast den 31 mars 2024 – och en ansökan måste skickas in till Transportstyrelsen inom viss tid för att få bidraget.

Så lyder regeringens nya besked.

Den 8 november kom blixtbeskedet från regeringen att avskaffa klimatbonusen som betalas ut vid köp av bränslesnåla bilar.

Detta ledde till en rejäl elbilsrusch, där mängder av elbilar såldes under det sista dygnet. Sedan dess har det varit oklart exakt hur klimatbonusen skulle tillämpas för svenska köpare.

Men nu på tisdagen har regeringen gett sitt besked.

Lång övergångstid

För att få klimatbonus måste som sagt bilen ha köpts eller beställts senast den 8 november 2022. Kan man inte bevisa att köpet eller beställningen gjordes innan dess finns det ingen chans på bonusen.

Tidigare betalades bonusen ut av Transportstyrelsen automatiskt, och det gäller fortfrande om en klimatbonusbil ställts på just den 8 november 2022 eller tidigare. Men om bilen ställs på fån den 9 november och framåt måste bilägaren göra en ansökan hos just Transportstyrelsen på egen hand för att få ut pengarna.

Det finns också ett slutdatum. Bilen måste ha blivit påställd för första gången senast den 31 mars 2024 och själva ansökan måste ha kommit in till Transportstyrelsen före den 31 maj 2024.

Enligt regeringen blir övergångstiden så pass lång eftersom de tar hänsyn till de långa leveranstiderna som förekommer. Många märken har dock över ett års väntetid på leveransen, så det finns trots allt en risk att dessa datum kan missas för vissa köpare.

 

  • Fotnot: När det gäller leasing, taxiföretag eller vid kreditköp är det vanligt att bilen har beställts av någon annan än den som ställer på bilen för första gången. Därför görs ett undantag för dessa, så att den som ställer på bilen kan få bonus på samma sätt som tidigare. Kravet är dock att beställningen av klimatbonusbilen ska ha gjorts senast den 8 november även i dessa situationer.
Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com