Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Kina-byggda Volvo XC60 börjar säljas i Europa

Åker tåg i 18 dagar och 978 mil

Volvo XC60 – Made in China. Trots att modellen också görs i Göteborg börjar Volvo importera XC60-bilar från Kina till Europa. Bilarna åker tåg 978 mil under 18 dagar.

Trots svenska flaggor på sätena och sloganen Made by Sweden – det är inte alls säkert att en XC60 du köper i Europa längre är gjord i Göteborg.

Nya Volvo XC60 är en monstersuccé för Volvo och sålde 97 203 exemplar under första halvåret, en ökning med över 10 procent.

Nu börjar Volvo importera bilarna från Kina till Europa i stället för att som tidigare producera alla bilar för den europeiska marknaden i Göteborg, enligt Logistics Manager och Automotive News.

En av anledningarna är att de XC60-bilar som säljs i USA inte längre byggs i Kina, utan i Sverige. Anledningen är att Volvo vill undvika Donald Trumps importtullar för produkter gjorda i Kina.

Följden är att Europa då får XC60-bilar byggda i Kina. Till en början handlar det om bensinversioner och hybrider – dieslarna byggs än så länge i Torslandaverken.

Låter det snurrigt och dåligt för miljön att skeppa bilar från Kina när det finns närproducerade bilar i Europa? Volvo klarar miljön genom att bilarna transporteras med tåg från fabriken i Chengdu i Kina till Gent i Belgien.

Transporten går genom den så kallade sidenvägen och tar 18 dagar och omfattar 9783 km. Dessutom lastas tåget med XC90-bilar gjorda i Sverige och V60-bilar gjorda i Belgien när det vänder tillbaka till Kina. Enligt China Railway Express sänker tågtransporterna koldioxidutsläppen till en tredjedel jämfört med sjötransporter.

BytBil har inte kunnat få någon bekräftelse från Volvo vilka svensksålda XC60-modeller som ska göras i Kina. Enligt uppgifter i Automotive News ska bilarna säljas i 25 europeiska länder. Kinesiska Volvobilar i Europa är dock inte något nytt. Sedan över ett år tillbaka tillverkas ju S90 där för Europa. Det betyder att samtliga S90-bilar som säljs i Sverige är Kinatillverkade. S90 tillverkas vid Volvos fabrik i Daqing.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com