Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kia K900 är en koreansk lyxbil

Men den kommer inte till Sverige.

Koreanska Kia vill utmana det bästa från Tyskland. Det ska de göra med den bakhjulsdrivna Kia K900.

Jodå, koreanska Kia har faktiskt en över fem meter lång lyxbil, menad att utmana storheter som Audi A8, BMW 7-serie och Mercedes-Benz S-klass. Kia K900 lanserades i Sydkorea 2012, byggs i både Gwangmyeong och Kaliningrad och saluförs under olika namn i Sydkorea, Ryssland, Mellanöstern och de båda amerikanska kontinenterna. Det är princip bara i Europa, en geografisk avkrok inte så långt i från Nordpolen, som Kia K900, Quoris eller K9 inte saluförs.

Nu har väl K900 inte blivit någon riktig försäljningssuccé. Lyxbilskunder tenderar att välja varumärken som är förknippade med kritstrecksrandiga kostymer och läderportföljer (vad förknippar du Kia med?) och som produkt betraktat har väl K9 heller aldrig hotat de stora, självsäkra tyskarna.


Läs mer: Provkörd Kia Stinger


Men det hindrar inte Kia från att försöka igen. I dag har de släppt de första bilderna på en helt ny K9-generation och den delar teknik med toppmodellerna från koncernsystrarna Hyundai och Genesis. Det betyder bakhjulsdrift och V6 eller V8-motorer. Med en hjulbas på över tre meter lovar Kia att den ska vara rymlig också. Inredningens belysning ska kunna ställas i 64 olika lägen och på instrumentpaneler tronar en analog klocka från schweiziska Maurice Lacroix.

Mycket mer än så får vi inte veta i dagsläget. Officiell premiär för nya Kia K900 (eller vad man nu ska kalla den) kommer att äga rum på bilsalongen i New York den 28 mars. Och nej, inte heller den nya generationen av Kia K900 kommer att komma till Sverige.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com