Redaktionen tipsar

Kia e-Niro lovar lång räckvidd

Elbil med långt mellan laddningarna.

En ny elbil från Kia klarar sig länge utan laddning. Kan det vara vad som behövs för att elbilarna ska ta åt sig en större bit av marknaden?

Så sent som i går meddelade Danmarks regering att man vill stoppa all nybilsförsäljning av bensin- och dieselbilar från och med 2030. ”Om 17 år ska varje ny bil i Danmark vara en elbil eller någon annan form av bil med noll utsläpp”, sade statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Men fortfarande är blott en enda, ynklig procent av alla bilar som säljs i Europa renodlade elbilar. Trots politiska piskor och morötter är revolutionen fortfarande avlägsen och det finns förstås en rad anledningar till det.

En är att elbilar är dyra. En bensindriven Volkswagen Golf kan man köpa för 211.900 kronor, men ska man ha en batteridriven e-Golf kostar den 418.900 kronor. En annan anledning är räckviddsångest: man kommer kanske inte mer än 20–30 mil innan man behöver ladda och då är det långt till närmaste laddstation – infrastrukturen behöver byggas ut innan vissa kan våga sig ut på vägarna.

Svårt att fylla reservdunken med el.

Men kanske viktigast av allt är bristen på vettiga elbilsmodeller. Antingen får man åka omkring i beskäftiga modeller som Nissan Leaf eller Renault Zoe, eller så får man pantsätta allt man äger för att åka omkring i Tesla, Mercedes EQC eller Audi e-Tron. Det har liksom inte funnits någonting däremellan, ett lagomalternativ som kan fungera som familjebil, med vettiga prestanda och rimlig komfort och räckvidd. Och som inte ser så förtvivlat rättfärdig ut.

Just det vill Kia e-Niro ändra på. Till att börja med ser den ut som en vanlig bil, en Kia Niro närmare bestämt och den är en medelstor suv. Sedan har den en räckvidd på 485 kilometer (enligt WLTP), så man behöver inte oroa sig för att få slut på kräm stup i kvarten. Den är rimligt rymlig, familjen får plats om barnen inte spelar basket: knäutrymmet i baksätet var något vi klagade på när vi provkörde Niro som laddhybrid i fjol.

Eniro, gör inte de telefonkataloger?

Kia e-Niro har en 204 hästkrafter stark elmotor som driver på framhjulen och det ska räcka för att accelerera upp till 100 kilometer per timme på 7,8 sekunder. Batteriet på 64 kilowattimmar ska kunna laddas upp till 80 procent av kapaciteten på under en timme, om man har en 100-kilowatts snabbladdare. Med vanlig sladdladdning lär det ta hela natten.

De första bilarna lär nå svensk mark alldeles i början av nästa år, men de svenska priserna är inte färdigförhandlade ännu. Räkna dock med att e-Niro kommer att vara väsentligt dyrare än vanliga fossil-Niro: gissningsvis någonstans uppåt 400.000 kronor även när statens bonus betalats ut. Elbilsrevolutionen kanske behöver några år till på sig, trots allt.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com