Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Känner du igen det nya vägmärket?

Ska främja cyklandet

Cykelgata är det nya vägmärket som kan sättas upp från och med 1 december i år då regeringen har beslutat att kommuner ska kunna reglera vissa gator som cykelgator. 

Enligt en undersökning som Bytbil tidigare har rapporterat om kan nästan fyra av tio tänka sig att ersätta sin bil med en cykel. Senare i år kommer det vara enklare att bli enklare att cykla eftersom det kan införas dedikerade cykelgator.

Regeringen har gjort det möjligt för kommuner att reglera gator som cykelgator. Detta för att gagna cykling och i längden försöka få fler att börja cykla. Regeringen har beslutat om ändringar i vägmärkesförordningen och Transportstyrelsen har därmed tagit fram nya vägmärken. 

LÄS MER: Galna rekordet: Här cyklar han i 281 km/h

– Cykelgator är tänkt att kunna anges på mindre lokalgator där många cyklar för att tydligare visa att just cykling är ett prioriterat transportsätt på den gatan framför exempelvis motorfordonstrafik, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen.

Utformningen av vägmärket har hämtat inspiration från Finland. Från och med 1 december i år ska det vara möjligt för kommuner att inrätta cykelgator. 

Fakta: Cykelgator

  • På en cykelgata får fordon inte föras fram med högre hastighet än 30 km/h.
  • Högsta tillåtna hastigheten märks med ett vägmärke.
  • Parkering av ett fordon är förbjudet, förutom på de särskilt anordnade parkeringsplatserna. 
  • En förare som kör in på en väg som är märkt som cykelgata har väjningsplikt mot fordon på cykelgatan. Kör man ett motordrivet fordon ska man anpassa hastigheten till cykeltrafiken. 
  • En förare har också väjningsplikt mot varje fordon vars kurs skär den egna kursen när föraren kommer in på en väg från en cykelgata.

Källa: Transportstyrelsen 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com