Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Hollywoodfilmen visar Fords kamp mot Ferrari

Premiär idag – och godis för alla motorsportfantaster

En racingbil byggd på 90 dagar kunde besegra giganten Ferrari. Imorgon är det premiär för den efterlängtade filmen ”Ford vs Ferrari” som baseras på verkliga händelser.
Några av Hollywoods hetaste skådisar gestaltar 60-talets stora underdogs.
Se trailern här.

En gigantisk filmbudget – och stjärnor som Christian Bale och Matt Damon i huvudrollerna. Hollywood har inte sparat på krutet när man skildrar Le Mans-sensationen 1966 då Ford bestämde sig för att bryta Ferraris dominans.
För amerikanare älskar ju att skildra sina stora triumfer.
Kan ni historien? Le Mans 24-timmars var tävlingen som Ferrari då fullständigt dominerade med sex raka vinster mellan 1960 och 1965.
Ford ville så gärna få tyst på kaxiga italienare och satsade därför stora resurser på  att få fram en vinnarbil i GT40. Ledare för satsningen var ingen mindre än Carroll Shelby (spelas av Matt Damon) som vid sin sida hade racerföraren och ingenjören Ken Miles (spelas av Christian Bale).
I filmen undrar Ken Miles ironiskt hur många hundra år som Ford har på sig att bygga en slagkraftig bil. Carroll Shelby svarar: ”Vi har 90 dagar på oss”.
Ford lyckades och vann Le Mans årgång 1966. De tog till och med samtliga tre pallplatser. Ken Miles ledde loppet men en PR-kupp av Ford – som ville att samtliga tre bilar skulle ”skära mållinjen” ungefär samtidigt – resulterade i att Bruce McLaren och Chris Amon vann då deras GT40 hade startat tävlingen åtta meter längre bak i startfältet.
Ken Miles och Denny Hulme, i GT40 nummer ett, slutade tvåa. Däremot fick Miles aldrig chansen att vinna Le Mans 24-timmars. Bara två månader senare körde han ihjäl sig när han testade nästa års Le Mans-bil, en Ford GT40 Mk IV.

Filmen har regisserats av James Mangold, som erkände att filmen från början kändes som ett riskprojekt:
– Det är en extremt påkostad film som inte bygger på en bästsäljande bok och där det inte finns en superhjäte. Men jag tror att publiken kommer gilla filmen ändå.

Biopremiär: den 15 november.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com